Plenković o škveru

'Najvažnija su radna mjesta, a manje su bitni akteri koji su Uljanik doveli u ovo stanje'

Bitna je budućnost i zato smo danas tu i zato tražimo rješenje, naglasio je premijer
 Boris Kovačev / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je nakon razgovora s članovima Uprave Uljanik grupe, sindikatima i čelnicima grada Pule i Istarske županije o stanju u pulskom brodogradilištu novinarima izjavio kako je u ovom trenutku najvažniji opstanak radnih mjesta i samo funkcioniranje kompanije, a manje su bitni akteri koji su je doveli u situaciju u kojoj je danas.

"U ovome trenutku najvažnije mi je da opstanu radna mjesta, da opstane funkcioniranje brodogradilišta, a manje su bitni akteri koji su možda svojim radom ili pogreškama ili nekim drugim okolnostima doveli kompaniju u situaciju u kojoj je danas. Bitna je budućnost i zato smo danas tu i zato tražimo rješenje", kazao je premijer Plenković, potvrdivši da su na račun radnika Uljanika u četvrtak počele stizati plaće.

Potvrdio je i da je na sastanku razmotrena aktualna situacija u Uljanik Grupi koja je zapela u poteškoće. "Vrlo otvoreno smo razgovarali o scenarijima koji su pred nama. Predano ćemo raditi da se nađu rješenja, jer nitko od nas nije u situaciji da raspolaže novcem poreznih obveznika na način koji bi bio nekonzistentan, nezakonit ili neuobičajen u ovakvim situacijama. Mislim da su i sindikati svjesni, kao i mi, onoga što smo do sada napravili i onoga što ćemo se truditi napraviti u budućnosti", istaknuo je Plenković.

Podsjetio je na ulogu Vlade u podupiranju poslovanja Uljanik grupe koja je, kako je rekao "u siječnju dobila jamstvo za sanaciju u dogovoru s Europskom komisijom u iznosu od 716 milijuna kuna".

"Taj novac je kanaliziran putem kredita komercijalnih banaka te je omogućio opstanak i funkcioniranje brodogradilišta i u Puli i u Rijeci. Obveze koje su u tom procesu preuzete od strane Uprave bile su prije svega da napravi plan restrukturiranja te pronaći strateškog partnera. Ponavljam, to su bile odluke i odabir kompanije", poručio je premijer, dodavši kako je Vlada davala inpute.

Po dobivanju plana, naveo je, Vlada je smatrala da plan restrukturiranja nije na razini koja bi podrazumijevala da ga se usvoji na Vladi, nego je poslan Europskoj Komisiji, da oni ocijene o čemu se radi.

"Prije tjedan dana imali smo temeljit razgovor s nadležnom povjerenicom. Dobra volja je da se održi brodogradilište, da se pronađu načini za održivo brodogradnju u Puli i Rijeci. Komisija je u fazi da dovrši preliminarne komentare, no bilo je jasno iz sastanka da takav plan zahtjeva doradu da bi mogao biti prihvatljiv. Vlada je dala jamstva kako bi se osigurala plaća za radnike. Plaće za kolovoz počele su stizati na račun radnika, tako da ono što smo obećali to smo ispunili", naveo je Plenković.

Dodao je da se moraju vratiti poruke optimizma i povjerenja u opstanak Uljanika te funkcioniranje i pronalaženje rješenja koje će omogućiti da se brodogradnja održi.

"To povjerenje i odgovarajuće restrukturiranje mora pratiti realan odnos onoga što može donijeti strateški partner i onoga što je dopustivo da participira država. Svi smo svjesni dobre volje i namjere svih aktera", poručio je premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:08