Indeks slobodnih radnih mjesta

Najtraženija i dalje zanimanja prodavača, konobara, kuhara, programera i knjigovođe

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.2.2019. u 12:36

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.2.2019. u 12:36

A waitress and a waiter chat as they wait for customers at the terrace of a restaurant in downtown Ronda, southern Spain August 31, 2018. REUTERS/Jon Nazca - RC151BF579C0
Jon Nazca / REUTERS

Ilustracija

OVI indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta, razvijen na Ekonomskom institutu, porastao je u siječnju za neznatnih 0,9 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, pokazuju najnoviji podaci. Pritom prosječna vrijednost indeksa u posljednjih 12 mjeseci upućuje na rast potražnje za radom na godišnjoj razini u iznosu od 22,4 posto. S druge strane, tvrdi se u priopćenju Ekonomskog instituta, nakon pada u prosincu u iznosu od gotovo devet posto, desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na blagi rast potražnje za radom i na mjesečnoj razini s obzirom na to da je u odnosu na prosinac 2018. OVI indeks u siječnju porastao za 3,5 posto.

"Međutim, trend vrijednosti indeksa upućuju na blagi pad potražnje za radom na mjesečnoj razini još od lipnja prošle godine. Je li ovaj trend privremenog ili trajnog karaktera ostaje nam za vidjeti u nadolazećim mjesecima kada se očekuje nešto snažniji rast potražnje za sezonskim radnicima", tvrdi se u analizi EIZG-a.

Među prvih pet najtraženijih zanimanja, koja čine gotovo trećinu svih objavljenih oglasa u siječnju, bili su, redom, prodavač, konobar, kuhar, programer i knjigovođa, što znači da je u odnosu na prethodni mjesec programer zamijenio učitelja, dok je potražnja za knjigovođama u odnosu na prosinac pala s drugog na peto mjesto. Istovremeno, potražnja za radom rasla je u odnosu na prosinac u svim regijama osim u istočnoj Hrvatskoj, dok je u odnosu na siječanj prošle godine broj oglasa osim u istočnoj Hrvatskoj bio manji i na sjevernom Jadranu.

Iako je, stoji u priopćenju, u ukupnom broju oglasa u siječnju sudjelovala s tek 4,3 posto, doprinos istočne Hrvatske ukupnom rastu potražnje za radom na godišnjoj razini u iznosu od 0,9 posto iznosio je minus 2,2 postotna boda, dok je doprinos sjevernog Jadrana – uz udio u ukupnom broju oglasa u iznosu od 11,6 posto – iznosio -1,2 postotna boda. S druge strane, sjeverna Hrvatska, s udjelom u ukupnom broju oglasa u iznosu od 65,1 posto, doprinijela je rastu broja oglasa na godišnjoj razini s 4,3 postotna boda, dok je južni Jadran (s udjelom od 14,5 posto) doprinio s 1,2 postotna boda.

Najveći doprinos padu broja oglasa na godišnjoj razini u istočnoj Hrvatskoj dali su oglasi za najtraženije zanimanje, prodavača, dok je pozitivan doprinos godišnjoj stopi rasta dalo drugo najtraženije zanimanje – učitelja. Među prvih pet najtraženijih zanimanja u istočnoj Hrvatskoj u siječnju su još bili i konobar, građevinski radnik i vozač, s time da je potražnja za posljednja dva također pala u odnosu na siječanj 2018.

Što je OVI Indeks?

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao. Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.). Indeks se tumači tako da vrijednosti veće od 100 predstavljaju rast u odnosu na 2015. godinu, a vrijednosti manje od 100 smanjenje u odnosu na baznu godinu. Indeks je desezoniran metodom X-12-ARIMA.