Sumnjive transakcije

Najstarija švedska banka optužena za pranje 135 milijardi dolara. Dionice pale za trećinu

Swedbank bi mogao biti kažnjena zbog više od 500 transakcija vrijednih 4,8 milijuna dolara vezanih uz plaće i poslovanje jednog broda na Krimu
Swedbank, sjedište u Sundbybergu (u blizini Stockholma)
 AFP

Najstarija švedska banka, Swedbank, koja je pod švedsko-estonskom istragom vezanom uz veliki skandal s pranjem novca preko Baltika težak oko 135 milijardi dolara, suočava se i s potencijalnim kaznama zbog kršenja američkih sankcija prema Rusiji.

U pitanju je više od 500 transakcija vrijednih 4,8 milijuna dolara vezanih uz plaće i poslovanje jednog broda na Krimu, koje su išle preko podružnica u Estoniji, Latviji i Litvi od 2014. godine.

Danske bank

U drugoj skandinavskoj banci, Danske Bank, čiji je slučaj s pranjem novca izbio prije skandala Swedbanka (istražuje se čak 200 milijardi dolara potencijalno sumnjivih transakcija iz Rusije i drugih država nastalih nakon raspada SSSR-a), zasad nema indikacija o kršenju američkih sankcija.

Kako je izvijestio Financial Times, Jens Henriksson, glavni izvršni direktor Swedbank koji je preuzeo tu funkciju ujesen prošle godine (nakon ostavki dotadašnjeg poslovodstva) kako bi stabilizirao banku, i te transakcije ukazuju na nedostatke koji su postojali u bankovnim procesima nadzora transakcija, poznavanja klijenata, unutarnjeg upravljanja i kontrole. On je dosad pokrenuo 152 inicijative kako bi se poboljšale politike usmjerene protiv pranja novca i borbe protiv financijskog kriminala, a utješno je, smatra, što je otkriven relativno mali iznos kojim su prekršene američke sankcije.

Dionice Swedbanka, najveće banke na Baltiku, u godinu dana od izbijanja skandala pale su za trećinu. Idućeg se tjedna, podsjeća FT, očekuje da švedski regulator podnese izvještaj o kontroli pranja novca u toj banci.

Kako se čini, pranje novca ruskih i inih oligarha te kriminalaca preko dviju spomenutih banaka u baltičkim državama trajalo je više od deset godina.

Odvjetnici

Swedbank je u istrazi protiv pranja novca angažirao odvjetničku tvrtku Clifford Chance, a o transakcijama kojima su vjerojatno prekršene američke sankcije prema Rusiji banka će sada podnijeti izvještaj posebnom uredu pri američkom ministarstvu financija. Kako su objavili na svojim internetskim stranicama, u potpunosti će surađivati s tim uredom. Clifford Chance istražuje sumnjive transakcije u Swedbanku još od veljače prošle godine nad svim klijentima, transakcijama i aktivnostima u toj banci od 2007. godine do ožujka 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:52