Saudi Aramco IPO

Najprofitabilnija tvrtka na svijetu opet aktivirala plan iz 2017. godine

U Rijadu bi trebalo biti izlistano jedan do tri posto dionica kompanije u vlasništvu Saudijske Arabije, čija se vrijednost procjenjuje na 2,1 bilijun dolara
 REUTERS

Saudi Aramco, naftna kompanija u vlasništvu Saudijske Arabije, najprofitabilnija tvrtka na svijetu, u nedjelju je najavila da će provesti inicijalnu javnu ponudu (IPO) svojih dionica, a očekuje se da će do prosinca ove godine biti uvrštena na domaću burzu.

Kraljevski princ Mohammed bin Salman i Vlada Saudijske Arabije procjenjuju da kompanija vrijedi 2,1 bilijun dolara, ali su investicijske banke dosad signalizirale da se realna evaluacija kreće od 1,2 do 1,5 bilijuna dolara. Tvrtka nije dala dodatne detalje oko IPO-a, a prema neslužbenim izvorima, na burzi će biti izlistano jedan do tri posto dionica.

Prekretnica

U Rijadu se, prenosi Financial Times, nadaju da će u javnoj ponudu prikupiti oko 60 milijardi dolara, a u pripremi tvrtke za listanje na burzi sudjeluju najveće svjetske investicijske kuće, kao što su JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley i Citigroup. Izlazak na burzu Saudi Aramcoa, koja je prošle godine imala 111 milijardi dolara neto dobiti, glavni je projekt princa Mohammeda u restrukturiranju saudijskog gospodarstva ovisno o proizvodnji nafte, ali i cijelog konzervativnog kraljevstva.

- Ovaj potez označava značajnu prekretnicu u povijesti kompanije i važan napredak u nastojanju da provedemo reformski plan princa Mohammeda Saudi Vision 2030., kraljevski projekt za održiv ekonomski rast i diverzifikaciju - ustvrdio je tim povodom Yasir al-Rumayyan, predsjednik upravnog odbora Saudi Aramcoa.

Amin Nasser, glavni izvršni direktor kompanije, tim je povodom istaknuo da je “naša misija da dioničarima isporučimo dugoročnu vrijednost kroz ciklična kretanja cijene nafte na svjetskom tržištu, održavajući našu superiornost u proizvodnji nafte i plina”. Svjetski mediji podsjećaju da je dosad najveću inicijalnu javnu ponudu realizirala kineska e-commerce tvrtka Alibaba 2014. godine, kada je prihodovano 25 milijardi dolara, te da je princ Mohammed prvi put najavio IPO Saudi Aramcoa 2017., očekujući izlazak na burzu u 2018.

Kupnja Sabica

Financial Times u tom kontekstu neslužbeno citira dvije osobe upućene u IPO saudijskog poduzeća, koje ističu da i ovaj put može doći do odgode izlaska tvrtke na domaću burzu. Proces IPO-a prošle je godine “zamrznut” nakon što je kraljevski sud naložio Saudi Aramcou da od Javnog investicijskog fonda u vlasništvu Saudijske Arabije kupi 70 posto udjela u Sabicu, saudijskoj najvećoj petrokemijskoj kompaniji. Ipak, nakon što je ovog travnja Saudi Aramco uspješno plasirala svoju prvu međunarodnu obveznicu u iznosu od 12 milijardi dolara, Vlada se odlučila ponovno revitalizirati proces IPO-a, unatoč raketiranju postrojenja te tvrtke (sumnjiči se Iran) u rujnu ove godine, zbog čega je bila prepolovljena dnevna proizvodnja. Upitan zbog čega baš sada najavljuju da idu u IPO, Rumayyan je lakonski odgovorio: “Pitanje može biti - a zašto ne?”, prenosi Financial Times.

- Mislim da je ovo pravo vrijeme da postanemo javna kompanija, listana na burzi, želimo da građani Saudijske Arabije imaju mogućnost postati dioničari tvrtke, kao i svjetski financijski investitori - istaknuo je Rumayyan. Mediji prenose kako domaći investitori očekuju da će dobiti (kupiti) najveći dio dionica koje će biti plasirane putem IPO-a te da banke pripremaju velike kreditne linije za građane koji budu željeli kupiti dionice.

300 tajkuna

Financial Times donosi i informaciju da je Vlada naložila bogatim trgovačkim obiteljima, od kojih je 300 tajkuna bilo uhićeno u korupcijskim skandalima 2017., da investiraju u IPO kako bi se polučio što veći uspjeh. Strani investitori, međutim, skeptičniji su u evaluaciji IPO, među ostalim i zbog toga što je Saudi Aramco kupio 70 posto Sabica kako bi se priskrbio novac za Javni investicijski fond, pa postoji strah da bi naftna kompanija i nadalje morala veliki dio svoje likvidnosti izdvajati za taj fond. U nastojanju da osigura veću vrijednost dionica u IPO-u, Saudi Aramco je objavio da će godišnja dividenda iznositi 75 milijardi dolara, kako će se promijeniti politika plaćanja rojaliteta prema Vladi te da će se smanjiti dugoročni investicijski planovi. No, investitori su izračunali da bi uz dividendu od 75 milijardi dolara, a uz očekivanu vrijednost tvrtke od dva bilijuna dolara, dividendni prinos bio manji od konkurentskih tvrtki kao što su Royal Dutch Shell ili ExxonMobil. S druge strane, proizvodni troškovi Saudia Aramcoa su među najjeftinijima u svijetu, i to je karta na koju igraju u toj kompaniji kad je evaluacije tvrtke u IPO-u pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:35