Na globalnoj karti

Najpopularniji automobili po zemljama svijeta, Hrvati ne odustaju od svog ljubimca

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

22.7.2018. u 14:14

AUTOR:

  • Filip Pavić

OBJAVLJENO:

22.7.2018. u 14:14

, Image: 334695800, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ne iznenađuje da je Volkswagen najprodavaniji automobilski proizvođač u Hrvatskoj. Netko bi rekao, ipak je to dio našeg kulturnog nasljeđa. Golf 2, kolokvijalnog naziva “Duja”, u kolektivom je pamćenju ostao kao automobil koji je nepoderiv, prelazi i milijun kilometara, a ne troši ništa. O snazi te mitologije govori i “Dieselgate” skandal koji Volkswagenov status u Hrvatskoj nije ni poljuljao, a u SAD-u njegove brojke srezao za gotovo 30 posto. Ipak, sa svojim automobilskim preferencijama Hrvatska se našla u probranom društvu.

Prema najnovijoj karti najpopularnijih svjetskih proizvođača, Volkswagen, uz Hrvatsku, još uvijek uživa povjerenje zemalja poput Švicarske, Austrije i Njemačke, ali i opreznih Skandinavaca, Norveške i Švedske.

Naši susjedi iz Bosne i Hercegovine još su donedavno važili kao neosvojiva utvrda Volkswagena i Mercedesa, a sada uživaju u jeftinijoj varijanti iz VW Grupe, Škodi. Ona je ujedno i prvi odabir Finaca.

Fiat je, očekivano, broj jedan prijevozno sredstvo Talijana, ali i istočnih nam susjeda iz Srbije. Makedonija, Bugarska i Rumunjska drži se svoga pa se na cestama ipak najviše viđa Dacia.

 

Na globalnoj skali, teško da se netko može približiti Toyoti. Japanski proizvođač dominira dalekim istokom, izuzev Vijetnama gdje se najviše vozi KIA, Kine u kojoj je najjača tek deset godina stara auto kompanija Wuling i Južne Koreje s domaćim proizvođačem Hyundaijem. Južnokorejski automobil, također, vole i Rusi.

Na zapadnim kontinentima, opet Toyota. Južna Amerika puna je Toyote, a jedino Brazilci više voze Chevrolet. Što se Amerike i Kanade tiče, tu nema puno mudrosti, Ford je broj jedan.

Gledajući najprodavanije modele automobila na svijetu na početku 2018. godine, situacija je otprilike ista, piše Focus2move. Toyota predvodi s obnovom starijeg modela Corolle i to s preko 500 tisuća prodanih primjeraka. Drugi su po redu, s prodanih gotovo 450 tisuća automobila, američki ljubimci Fordovi kamioneti serije F. Na trećem mjestu s prodanih 370 tisuća automobila može se pohvaliti Volkswagen Golf. Možda su i Hrvati tu malo doprinijeli.