Stiže AMLO

'Najopasniji čovjek Meksika' favorit na izborima, obećava da će iskorijeniti korupciju

Lópeza Obradora često uspoređuju s Trumpom, a trenutno vodi na svim anketama
Meksička vojska, Andresa Manuela Lópeza Obradora i slumovi Mexico Cityja
 Carlos Jasso / Valente Prosas / Edgar Gawido / Reuters / Profimedia, Newscom

Odgovor Meksika na američke carine na metal samo su početak problema za Donalda Trumpa. Naime, vrlo je izgledna pobjeda Trumpovog kritičara Andresa Manuela Lópeza Obradora na predsjedničkim izborima u Meksiku koji će se održati 1. srpnja, piše The Washington Post.

Andrés Manuel López Obrador, popularno zvan AMLO, u Washingtonu je već godinama na glasu kao "najopasniji čovjek Meksika" zbog njegove oštre politike prema Amerikancima, a često ga uspoređuju sa samim Trumpom zbog njegove populističke politike i nastupa te zbog protekcionističkog pogleda na ekonomiju. Osim populizma, AMLO i Trump oboje vole Twitter, na kojem Meksikanac već mjesecima piše da će od američkog predsjednika zahtijevati poštovanje.

- Ako napiše neki uvrjedljiv tweet, morat ću odgovoriti. Ne želimo sukobe, ali zahtijevat ćemo poštovanje. Trump se mora kontrolirati, ne može vrijeđati Meksikance, a ako to neće biti u stanju, stavit ćemo ga na njegovo mjesto pa će naučiti – rekao je predsjednički kandidat.

Ipak, budući da meksička ekonomija više ovisi o trgovinskim odnosima sa SAD-om nego američka s Meksikom, AMLO će kao predsjednik morati promijeniti strategiju. Naime, čak 80 posto meksičkog izvoza je onaj u SAD (dok je američki izvoz u Meksiko 16 posto), a te dvije zemlje u trgovini ostvare 600 milijardi dolara godišnje. Unatoč tim brojkama, uzimajući u obzir da je Meksiko najveće izvozno tržište američkih svinjogojaca, oni su ostali izuzetno razočarani. Naime, Meksiko je uveo 20 posto carina na američke svinjske nogice i lopatice, jabuke i krumpir, 20 do 25 posto carina na američki sir i burbon i 25 posto na američki čelik. Taj je potez pojačao tenzije između dvije države i dodao komplikacije u trenutnim pregovorima vezanim uz NAFTA sporazum ( North American Free Trade Agreement) između Kanade, SAD-a i Meksika vrijednim bilijun dolara (eng. trillion). Osim toga, peso je ovim potezom pao na najnižu razinu od veljače 2017.

AMLO je jedini lijek bolesnom Meksiku

No, trgovinski problemi s Trumpom nisu jedini problemi ove srednjoameričke države. Meksiko je jedna od najkorumpiranijih država svijeta koja trenutno ima najveću stopu ubojstva u povijesti države. Naime, u protekle dvije administracije nasilno je ubijeno oko 200 tisuća meksičkih građana, a samo u travnju nestalo je više od 36 tisuća osoba. No, upravo to su neki od podataka koji su pomogli popularnosti AMLO-a kod meksičkih građana koji se osjećaju iznevjerenima od strane institucija koje ili nisu sposobne ili nisu zainteresirane pomoći više od 50 milijuna ljudi koji daleko ispod praga siromaštva.

U tom se kontekstu López Obrador prikazuje kao jedini lijek bolesnoj državi, a njegova populistička obećanja poput osnivanja Ministarstva javne sigurnosti za poboljšanje sigurnosti u državi i smanjenje plaća za visoke službenike i povećanje za učitelje, zdravstveno osoblje, policiju i vojnike očito su urodila plodom.

- López Obrador je jedina opcija. Ako nam on ne može pomoći, ne može nitko. Cijeli sustav će se srušiti – smatra kućanica Margarita García Rodriguez.

Osim navedenog, AMLO obećava iskorjenjivanje korupcije, decentralizaciju, smanjenje uvoza, besplatno obrazovanje, stipendije i rast mirovina.

Ipak, njegovi kritičari boje se da će ovim populističkim ekonomskim modelom temeljenom na “dijeljenju novca” López Obrador otjerati zemlju još više o propast. Prognoziraju još veći pad pesa i nisku razinu stranih ulaganja.

May 24, 2018 - Mexico, Ciudad De Mexico, MEXICO - Key chains with the image of presidential candidate Andres Manuel Lopez Obrador, with the MORENA party, during his campaign rally in Tlalpan, in Mexico City, Thursday, May 24, 2018. Mexico will hold general elections on July 1., Image: 372885045, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
Andrés Manuel López Obrador vodi na svim anketama zbog svoje populističke politike

- López Obrador vjeruje u staromodni nacionalizam. Staromodni statizam. Staromodni protekcionizam – smatra Jorge Castañeda, šef kampanje AMLO-vog izbornog suparnika Ricarda Anaye i bivšeg ministra vanjskih poslova.

Unatoč tome, Andrés Manuel López Obrador vodi na svim anketama. Još 1987. obećao je da će jednog dana biti predsjednik Meksika, a kako stvari stoje, El Peje, kako Lópeza Obradora zovu prijatelji po agresivnoj meksičkoj ribi pejelagarto, od 1. srpnja će to stvarno i biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:55