Američki sud

'Naftne kompanije nisu odgovorne za štetu prouzrokovanu klimatskim promjenama'

San Francisco i Oakland početkom su godine tužili Chevron, ExxonMobil, ConocoPhillips, Royal Dutch Shell i BP za njihov doprinos globalnom zatopljenju
Katastrofa na platformi BP-a Deepwater Horizon, 2010.
 Profimedia, Zuma Press - News

Pet velikih naftnih kompanija, popularno zvane the Big Five, oduševljeno je dočekalo presudu američkog federalnog suca Williama Alsupa kojom je dosudio da one ne mogu biti kazneno odgovorne za ekološku štetu prouzrokovanu globalnim zatopljenjem, javlja The Verge.

Kalifornijski gradovi San Francisco i Oakland početkom su godine tužili naftne kompanije Chevron, ExxonMobil, ConocoPhillips, Royal Dutch Shell i BP za njihov doprinos globalnom zatopljenju, kako bi ih kaznili za neodgovorno ekološko poslovanje. Gradovi su od naftnih moćnika, osim plaćanja kazne, tražili hitnu implementaciju infrastrukture koja bi sprječavala buduće narušavanje okoliša.

- Ovaj je slučaj u potpunosti namijenjen financijskom i moralnom kažnjavanju počinitelja koji su bez ikakvih posljedica sustavno narušavali okoliš – stoji u objašnjenju tužbe.

Optuženici smatraju da tužba nema pravno uporište te da bi presuda donesena na njihovu štetu imala dugoročno problematične posljedice za američku proizvodnju i federalno zakonodavstvo.

U ranoj fazi spora, kalifornijski je sudac odlučio da slučaj treba prepustiti federalnom sudstvu. Prema mišljenju većine američkih pravnih stručnjaka, federalni je zakon puno povoljniji za naftne kompanije od onog saveznog.

- Smatram da su naftne kompanije pobijedile samim time što su uspješno slučaj prebacile na federalni sud – rekla je za The Verge Ann Carlson, profesorica prava na američkom sveučilištu UCLA.

Retrospektivno gledano, odluka suca Alsupa bila je najavljena i tijekom saslušanja u svibnju. Naime, tijekom saslušanja, sudac Alsup je nabrajao uspjehe koje su Sjedinjene Američke Države imale zahvaljujući korištenju ugljena i nafte, od kojih je ponajviše istaknuo pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

- Slažem se sa znanstvenim činjenicama koje dokazuju da je izgaranje fosilnog goriva doprinijelo globalnom zatopljenju, ali smatram da tužbe nisu najbolje rješenje da se globalni problem riješi na kvalitetan način – rekao je na saslušanju sudac Alsup.

Unatoč tome što kalifornijski gradovi nisu zadovoljni presudom, glasnogovornik odvjetništva San Francisca John Cote smatra da u tome postoji i pozitivna strana.

- Jako nam je drago da je sud prepoznao znanstvene činjenice koje stoje iza globalnog zatopljenja, zato što je time otežao negiranje istih u budućnosti – rekao je Cote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:06