Izvanredni sastanak

Nadzorni odbor Uljanika poništio odabir Kermas Energije kao strateškog partnera

Predstavnici Ministarstva gospodarstva i nove uprave Uljanika d.d. održali su sastanak koji je trajao četiri sata
Danko Končar, prosvjed radnika Uljanika
 Goran Šebelić / Danijel Bartolić / Hanza Media

Iako je taj sastanak bio najavljen za kraj idućeg tjedna, predstavnici Ministarstva gospodarstva i nove uprave Uljanika d.d. održali su u četvrtak kasno poslijepodne sastanak koji je trajao četiri sata, a na kojem je uprava potvrdila kako će na sjednici Nadzornog odbora koji se danas održao biti donesena odluka kojom se poništava odabir Kermas Energije Danka Končara za strateškog partnera u restrukturiranju Uljanika d.d.

Prema najavi, NO Uljanika odluku je i donio u petak, o čemu su javnost obavijesti priopćenjem.

- Na zajedničkoj sjednici Nadzornog odbora i Uprave ULJANIKA d.d. donesena je odluka o stavljanju izvan snage odluke o odabiru strateškog partnera ULJANIKA d.d. od 28.03.2018. godine. Nastavno na tu odluku, donesena je i odluka o otvaranju novog postupka odabira strateškog partnera ULJANIKA d.d..

Sukladno navedenim odlukama ovim putem pozivaju se svi zainteresirani ulagači iskazivanje interesa za strateško partnerstvo i dokapitalizaciju ULJANIK d.d.sukladno odlukama Izvanredne glavne skupštine od 16.02.2018. i Redovne glavne skupštine od 16.10.2018.. Za potencijalne strateške partnere otvorit će se data room o čemu će se izvijestiti investicijska javnost - poručili su iz Uljanika.

Nakon raskida „suradnje“ s Dankom Končarom bit će poslana četiri pozivna pisma zainteresiranim investitorima da izvrše dubinsko snimanje u kompaniji, a to su zajednička ponuda talijanskog Fincantierija i Div Grupe koja je vlasnik Brodosplita, rusko-ukrajinski investitor Vadim Novinski (vjerojatno u zajedničkoj ponudi s Dankom Končarom), nizozemska tvrtka Damen u „koaliciji“ s IHC-om, te australski brodovlasnik Glen Moroni, koji gradi kruzer u Uljanik Grupi, a koji je spreman, uz „jaružalo“ koje se trenutno gradi u Uljanik Grupi, financirati još četiri broda.

Kada je u pitanju blokada računa 3. Maja koja će ovu subotu „ući“ u 120. dan, nakon čega Fina mora u roku od osam dana pokrenuti postupak stečaja, na sastanku je odlučeno da će i država sa svoje strane napraviti što god može da se račun deblokira makar na jedan dan ako uprava ispuni ono što je potvrdila na sastanku. Radi se o tome da će Fina uputiti zahtjev za pokretanjem stečaja nadležnom sudu, ali onda sud ima vrijeme od 30 do 90 dana da odluči o tome jesu li se stekli svi uvjeti za pokretanje stečaja. Ako u međuvremenu dođe do deblokiranja računa tvrtke barem na jedan dan, tada uprava i Vlada i Europska komisija imaju još 120 dana (ako opet dođe do blokade) da s izabranim novim strateškim partnerom dogovore novi program restrukturiranja Uljanik Grupe, koji bi kao „nus-proizvod“ imao i spašavanje 3. Maja koji više ne smije ići u restrukturiranje.

Kako smo uspjeli doznati, 3. Maj je trenutno u blokadi u iznosu od čak 75 milijuna kuna, od čega blokada državnih i komunalnih tvrtki iznosi 27 milijuna kuna. Za deblokiranje ostalih 48 milijuna kuna privatnih tvrtki bilo bi, tvrde naši sugovornici dovoljno oko 30 milijuna kuna svježeg novca, da se u dogovoru s tim dobavljačima na jedan dan „riješi“ tih 48 milijuna kuna. Prema neslužbenim informacijama, Vlada je čak spreman još jednom pokušati dobiti zeleno svjetlo od Europske komisije da država, posrednim putem, još jednom pomogne Uljaniku d.d. da deblokira 3.Maj. To neće biti lako izvesti, ali se u Vladi nadaju kako će uspjeti u tome ili pokušati pronaći neki drugi pravno-ekonomski model po kojem će se pomoći 3. Maju u tom naumu.

Podsjetimo, kada bi sud proglasio stečaj nad 3. Majom tada bi on u stvari išao u likvidaciju, jer nije uspio petogodišnji program restrukturiranja započet 2013.

Sindikat metalaca Hrvatske pozdravlja odluku Nadzornog odbora

Đino Šverko iz Sindikata metalaca Hrvatske pozdravlja odluku Nadzornog odbora i kaže da je bila očekivana s obzirom na nezadovoljstvo Ministarstva gospodarstva i radnika s aktualnim strateškim partnerom Dankom Končarom.

-Nismo bili zadovoljni s prvim strateškim partnerom u smislu ulaganja i diversifikacije gdje bi nam uzeo Arsenal i opremnu obalu. Vjerujem da će drugi strateški partner biti racionalniji i da će nam ostaviti prostor za opstanak brodogradnje. Jer Europska komisija očekuje kompenzacijske mjere, ali i održivu brodogradnju. Međutim, nama radnicima nije dovoljan ta odluka. Moramo s Ministarstvom gospodarstva ispregovarati što će biti s našim plaćama u tih narednih pet tjedana dubinskog snimanja. Ljudi ovdje skapavaju, a samo želimo dostojanstveno provesti blagdane, kazao je Šverko i ponovio da nisu dobili punu plaću za rujan, listopad i studeni. Zahvaljuje se svima na bonovima i paketima pomoći, ali to ne rješava pitanje njihove egzistencije. (Barbara Ban)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:49