Svjetska tržišta

Na Wall Streetu S&P 500 porastao, Nasdaq rekordan, najviše je pao financijski sektor

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz američkog gospodarstva
Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 porastao, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, nakon što je Europska središnja banka (ECB) najavila ukidanje poticajnih mjera, ali i poručila da kamate neće povećati prije polovice 2019. godine.

Dow Jones oslabio je 25 bodova ili 0,10 posto, na 25.175 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,25 posto, na 2.782 boda, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na rekordnih 7.761 bod.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih sedam zabilježilo je jučer rast, dok su u jednom cijene dionica u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najviše je pao financijski sektor, osjetljiv na kretanje kamatnih stopa, dok su vodeći dobitnici bili potrošački, komunalni i telekomunikacijski sektor.

Čelnici Europske središnje banke poručili su jučer nakon redovne sjednice da će do kraja godine ukinuti poticajne programe kupnje državnih obveznica, koji su godinama podržavali likvidnost na financijskim tržištima, a time i rast cijena dionica.

Međutim, to neće značiti naglo zaoštravanje monetarne politike, poručeno je iz ECB-a, jer će kamatne stope ostati na rekordno niskim razinama još barem do kraja ljeta iduće godine.

„Ulagači su se plašili mogućeg zaoštravanja monetarne politike ECB-a, no čini se da do toga neće doći tako skoro, pa je to pozitivna vijest”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz američkog gospodarstva, posebice o snažnom rastu prometa u trgovini na malo.

U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica pale jer je američka središnja banka povećala ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto, i signalizirala da očekuje još jedno, a možda i dva povećanja cijene novca do kraja godine.

To je u srijedu uznemirilo ulagače, no jučerašnji makroekonomski podaci pokazali su da najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste i može izdržati povećanje cijene novca.

„Mogućnost da Fed poveća dodatno kamate, još jednom ili dva puta do kraja godine, zapravo je dobra vijest jer, to može učiniti zbog toga što je gospodarstvo snažno”, kaže Doug Cote, strateg u tvrtki Voya Investment Management.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,81 posto, na 7.765 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,68 posto, na 13.107 bodova, a pariški CAC 1,39 posto, na 5.528 bodova.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer se ulagači plaše da će Washington uvesti carine na kineske proizvode, dok je euro oslabio nakon što je Europska središnja banka poručila da neće još neko vrijeme povećati kamate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:17