Svjetska tržišta

Na Wall Streetu S&P 500 indeks pao treći dan zaredom, ulagači i dalje na oprezu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.9.2018. u 12:23

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.9.2018. u 12:23

(180402) -- NEW YORK, April 2, 2018 -- Traders work at the New York Stock Exchange in New York, the United States, April 2, 2018. U.S. stocks ended lower on Monday, the first trading day in April, as worries about trade issues and a sharp decline in the technology sector weighed on the market., Image: 367600765, License: Rights-managed, Restrictions: WORLDWIDE RIGHTS AVAILABLE EXCLUDING CHINA, HONG KONG ONLY. End users shall not licence, sell, transmit, or otherwise distribute any photographs represented by eyevine, to any third party. Contact eyevine for more information: Tel: +44 (0) 20 8709 8709 Ema, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Eyevine
Profimedia, Eyevine

Ilustracija

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks pao treći dan zaredom jer se ulagači plaše eskalacije trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, a zabrinuti su i zbog mogućeg ubrzanja tempa povećanja kamata Feda.

Dow Jones oslabio je 79 bodova ili 0,31 posto, na 25.916 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 posto, na 2.871 bod, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 7.902 boda. Pad S&P 500 indeksa treći dan zaredom ponajviše je posljedica trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je u četvrtak istekao rok za javnu raspravu o prijedlogu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se uvedu carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda.

Ekonomski savjetnik u Bijeloj kući Larry Kudlow poručio je da Trump neće donijeti konačnu odluku dok se ne ocijene komentari pristigli u javnoj raspravi. No, dok se čeka odluka o uvođenju carina na 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode, Trump je u petak izjavio kako je spreman uvesti carine na dodatne kineske proizvode vrijedne 267 milijardi dolara.

Trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava započeo je u srpnju kada je Washington uveo carine na 34 milijardi dolara vrijednu kinesku robu. Tenzije su ojačale u kolovozu kada je u drugoj rundi borbe Trump uveo 25-postotne carine na uvoz 16 milijardi dolara vrijedne kineske robe. Kina je u oba slučaja uzvratila carinama istog intenziteta i najavila da će i ovoga puta odgovoriti na isti način. Eskalacija trgovinske retorike uznemirila je ulagače dok čekaju daljnje poteze obje strane.

„Postoji mogućnost da Kina ponovno devalvira svoju valutu, zbog čega bi ojačao dolar, pa bi se američki izvoznici našli pod pritiskom”, kaže Quincy Krosby, glavna analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

No, ne bi se pod pritiskom našli samo američki izvoznici. Mnogim američkim tehnološkim kompanijama ne bi odgovaralo uvođenje carina na kineske proizvode jer mnoge komponente uvoze upravo iz Kine.

Tako je, primjerice, Apple objavio da bi neki njegovi proizvodi, uključujući Apple Watch i AirPods, bili pogođeni uvođenjem carina. Cijena dionice tog tehnološkog diva pala je 0,8 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što u SAD-u snažno rastu zapošljavanje i plaće. To, doduše, pokazuje da je situacija u gospodarstvu povoljna, no to istodobno izaziva strahovanja od jačanja inflacije, što bi američku središnju banku moglo navesti na ubrzanje tempa povećanja kamata. A to ne ide u prilog tržištu dionica.

Jučer je objavljeno da je broj zaposlenih u SAD-u u kolovozu porastao za 201.000, više nego što su analitičari očekivali, a snažno su, 0,4 posto na mjesečnoj razini, porasle i plaće. Na godišnjoj razini plaće su, pak, porasle za 2,9 posto, najviše od polovice 2009. godine.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones oslabio je 0,3 posto, dok je S&P 500 skliznuo oko 1, a Nasdaq indeks 2,55 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,56 posto, na 7.277 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,04 posto, na 11.959 bodova, a pariški CAC 0,16 posto, na 5.252 boda.