Svjetska tržišta

Na Wall Streetu indeksi porasli zahvaljujući dobrim rezultatima niza američkih kompanija

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.1.2019. u 9:46

AUTOR:

OBJAVLJENO:

24.1.2019. u 9:46

A trader works at his post on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S.,December 26, 2018. REUTERS/Jeenah Moon
Jeenah Moon / REUTERS

Njujorška burza

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza američkih kompanija, no trgovalo se suzdržano zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i blokade dijela američkih državnih službi.

Dow Jones ojačao je 171 bod ili 0,70 posto, na 24.5757 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 2.638 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 posto, na 7.025 bodova. Među najvećim je dobitnicama, sa skokom cijena za 8,5 posto, jučer bila dionica IBM-a, nakon što je taj tehnološki div izvijestio o boljim nego što se očekivalo rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju.

 Iz istog razloga snažno su, oko 5 posto, skočile i cijene dionica Procter & Gamblea, Comcasta te United Technologiesa. Dosad je oko 15 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto lanjsko tromjesečje, pri čemu ih je 77,6 posto nadmašilo očekivanja analitičara. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti u prosjeku veće za 14,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. To znači da je rast zarada usporen, s obzirom da su u prethodnim kvartalnima rasle po stopi većoj od 20 posto.

I dok poslovni rezultati podržavaju tržište, ulagači su oprezni zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, na što ukazuje niz makroekonomskih podataka. Zbog toga je početkom tjedna Međunarodni monetarni fond smanjio procjena rasta u ovoj i idućoj godini.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što Bijela kuća i Kongres ne uspijevaju postići kompromis po pitanju financiranja savezne vlade, pa se nastavlja blokada dijela državnih službi, što bi moglo naštetiti rastu američkog gospodarstva u prvom kvartalu. Bijela kuća tvrdi da se pregovori s Kinom odvijaju u pozitivnom smjeru. Tako je jučer predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da pregovori idu dobro i da Kina jako želi postići dogovor. Nakon oštrog pada u prosincu prošle godine, u siječnju su svjetske burze nadoknadile dobar dio gubitaka, zahvaljujući nadi ulagača da će SAD i Kina postići trgovinski dogovor u zadanom roku.

„Ulagače najviše plaši mogućnost usporavanja rasta zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine. U takvim okolnostima teško je za očekivati da će ulagači kupovati dionice“, kaže Harumi Taguchi, ekonomist u tvrtki IHS Markit.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,8 milijardi.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,85 posto, na 6.842 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,17 posto, na 11.071 bod, a pariški CAC 0,15 posto, na 4.840 bodova.

Azijski ulagači oprezni, dolar oslabio

Na azijskim se burzama i u četvrtak, kao i prethodnih dana, trguje oprezno jer zbog usporavanja rasta kineskog, ali i globalnog gospodarstva ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, dok je dolar oslabio. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je jučer stagnirao.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji Australiji, Singapuru i Šangaju porasle između 0,1 i 0,5 posto.

A kako bi usporavanje rasta globalnog gospodarstva moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima, cijene su nafte posljednjih dana pod pritiskom, nakon tri tjedna rasta. Jutros je na američkom tržištu cijena barela pala daljnjih 0,6 posto, na 52,30 dolara. I na londonskom je tržištu barel pojeftinio za 0,6 posto, na 60,80 dolara.

Na valutnim je tržištima, pak, dolar oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,06 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,32 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 109,60 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,75 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,1365 na 1,1385 dolara.