Situacija izmaknula kontroli

Na poljoprivrednom području Rovinja izgrađeno preko 70 kuća i vila

Njive i plodni tereni pretvaraju se u asfaltne i betonske površine na kojima niču kuće sa svim pratećim sadržajima
Ilustracija
 Matija Djanjesic / CROPIX

Bespravna gradnja na poljoprivrednom zemljištu u Rovinju toliko se razmahala da se čini kako ju je nemoguće zaustaviti. Njive i plodni tereni pretvaraju se u asfaltne i betonske površine na kojima niču kuće sa svim pratećim sadržajima i blagodatima koje pruža 21. stoljeće. Premda zakon brani gradnju na poljoprivrednom zemljištu - to nikog kao da i ne zanima, jer oni koji su radili po svom već su jednom nagrađeni legalizacijom. To isto očekuju i sada.

Jer da tome nije tako, ne bi danas na širem području Rovinja bilo preko 70 evidentiranih objekata izgrađenih na poljoprivredom području.

- Što činimo? Sve ono što nam zakon dopušta i što možemo, kaže Glasu Istre Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja, uz dodatak kako je i sam svjestan da su Gradu, odnosno komunalnim redarima, ruke vezane.

- Na tragu te nemoći, ali i činjenice da je Grad Rovinj odaslao više od 60 punomoćnih rješenja za rušenje nelegalno izgrađenih objekata, a da se po tom pitanju ništa ne čini, odlučili smo se izdati deklaraciju kojom, između ostalog, tražimo i ustrojavanje gradskih inspekcijskih službi za građevine, objašnjava Paliaga.

Inače, Grad Rovinj u više navrata tražio pomoć nadležnih ministarstava koja su inertna, ali i inspektora, kojih jednostavno nema. Osim brojnih nelegalnih kuća u prirodi Rovinj ima i jedan nelegalni kamp, još jedan u pripremi, koji se sprema za sezonu, a kruna svega je benzinska postaja na poljoprivrednom terenu za koju je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo lokacijsku dozvolu!

- Situacija u svakom pogledu izmiče kontroli i krajnje je vrijeme da se nelegalna gradnja zaustavi. Došli smo do toga da se bespravni graditelji osjećaju ugroženo od strane poljoprivrednika pa traže prijem u gradsku palaču i zahtijevaju da se traktorima ne vozi po poljskim putovima i do kampanja, jer im ta ista vozila dižu prašinu i smetaju njihovim gostima. Isto tako smeta ih buka škara, pila, svog poljoprivrednog alata, jer im se tako remete mir i idila života u prirodi, zorno Glasu Istre Marko Paliaga dočarava situaciju na terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:35