Pokrenuta procedura

Na području općine Kakanj uskoro bi mogla krenuti ekspoloatacija mrkog ugljena

Predviđeno vrijeme trajanja koncesije je 30 godina, a koncesionar će plaćati koncesijsku naknadu u iznosu od minimalno 0,80 KM po toni
Ilustracija
 REUTERS

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o pristupanju provođenju procedure dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine – mrkog ugljena na području općine Kakanj, prenosi Biznis.ba.

Time je učinjen još jedan korak prema dodjeli prve koncesija za istraživanje i eksploataciju mrkog ugljena u Zeničko-dobojskom kantonu.

Na temelju dokumentacije, Komisija za koncesije je utvrdila da za dodjelu koncesije postoji javni interes, uz obavezu koncesionara da ispunjava uvjete iz suglasnosti Vijeća općine Kakanj, predloživši Ministarstvu gospodarstva ZDK-a da pokrene proceduru dodjele koncesije za navedeni lokalitet.

Predviđeno vrijeme trajanja koncesije je 30 godina, a koncesionar će plaćati koncesijsku naknadu u iznosu od minimalno 0,80 KM po toni proizvedenog ugljena, uz propisanu minimalnu količinu eksploatiranog ugljena od 1.000 tona godišnje. Minimalna jednokratna naknada je predviđena u iznosu od 250 KM po hektru eksploatacijskog polja.

– Dodjela koncesija za istraživanje i eksploataciju ugljena značajna je za lokalne zajednice i za kanton, jer se istovremeno ova općina uređuje, a kroz koncesijsku naknadu, koja se dijeli u omjeru 70:30 posto, osiguravaju se investicije u lokalnu infrastrukturu, poboljšanje uvjeta za građane i razvoj gospodarstva. Ministarstvo gospodarstva je zaduženo za imenovanje komisije koja će provesti postupak dodjele koncesije, a očekujem da ćemo uskoro potpisati prvi koncesijski ugovor za eksploataciju ugljena u ZDK-u – kazao je premijer Mirza Ganić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:58