Propast Adrije

Na dražbi sva imovina nekoć moćne tvrtke koja je zapošljavala više od tisuću radnika

Najvrijedniji dio - tvornički krug u Gaženici ukupne površine od 48.352 metara četvornih, ograđenih željeznom ogradom, prodaje se za 6.070.650,03 eura
Detalj s prosvjeda radnica Adrije iz 2015. (lijevo) i prostor tvornice u industrijskoj zoni Gaženica
 HANZA MEDIA

Izgledi da se unovči imovina iz stečajne mase propale riboprerađivačke tvrtke Adria d.o.o. još se uvijek niti ne naziru. Kako doznaje Zadarski list od stečajnog upravitelja te nekoć najmoćnije tvrtke za konzerviranje ribe na Mediteranu, Dragana Bijelića, na devetu dražbu koju je sutkinja Terezija Goreta zakazala u šibenskoj podružnici Trgovačkog suda Zadar zakazanu za 13. prosinca, nitko se od zainteresiranih kupaca nije javio.

Na dražbi je sva imovina Adrije. Najvrijedniji dio - tvornički krug u Gaženici ukupne površine od 48.352 metara četvornih, ograđenih željeznom ogradom, prodaje se za 6.070.650,03 eura. Na prodaji je Pršutana u Drnišu, a radi se o razrušenoj građevini ukupne površine 14.025 metara četvornih za koju se traži 164.745,98 eura.

Za isti datum zakazano je i šesto ročište za javnu dražbu za prodaju broda u vlasništvu stečajnog dužnika, a u specifikaciji se navodi kako se radi o motornom brodu Adria Eva s pripadajućom opremom i to dvije ribarske mreže i dio pripadajuće opreme, koji je skinut s broda i uskladišten u brodogradilištu Nauta Lamjana u Kalima još od od 2011. godine. Također, navodi se i kako se radi o u naravi ribarskom brodu – plivarici, izgrađenoj 1955. godine od čelika. Brod je dug 31,24 metra, širok 6,70 metara, BRT 274 tone, a navedeno je i kako nije u upotrebi od 2010. godine. Početna cijena je 57.079,94 eura bez PDV-a.

Ova nekoć uspješna tvrtka zapošljavala je više od tisuću radnika, a pred stečaj, 2014. godine u njoj je radilo njih oko 200. Kola nizbrdo su im krenula nakon što je uprava podigla milijunske kredite te njima opteretila svu imovinu. Kao potez za spas prodan je brend Eva koprivničkoj Podravci, nakon čega je nastavljena poslovna suradnja. Zadnji potez uprave na čelu s Miodragom Lacićem koji je tvrtku dao u jednogodišnji zakup »Kralju inćuna« Nevenu Badurini, hotelijeru Jadranku Lisici i zagrebačkom odvjetniku Davoru Galetoviću bio je posljednji čavao u lijes. Tvrtka je zatvorila vrata, danas je nalik snimkama iz Hiroshime, a radnici čekaju zarađeni novac, prosječno svaki po 40-ak tisuća kuna. Njihove nade uprte su upravo u sudske dražbe, no usprkos sada već niskoj cijeni, s obzirom na atraktivnu lokaciju nasuprot Novoj luci Gaženica, zainteresiranih kupaca nema. Neslužbeno se doznaje kako ih ipak iaima, no njima su adrese za pregovore oni koji odlučuju o mogućnosti prenamjene svrhe tog zemljišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:27