Svjetska tržišta

Na azijskim se burzama trguje oprezno, ulagači u strahu zbog pada Wall Streeta

Većina je indeksa na početku bila u minusu jer je ulagače obeshrabrio pad Wall Streeta
Ilustracija
 Stringer / REUTERS

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, nakon oštrog pada Wall Streeta na kraju prošloga tjedna, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji ojačale između 0,1 i 0,9 posto. U Singapuru su pak, pale oko 0,3 posto.

Na samom početku trgovanja, većina je indeksa bila u minusu jer je ulagače obeshrabrio oštar pad Wall Streeta u petak. Dow Jones potonuo je 2,02, a S&P 500 1,9 posto, zbog čega su ti indeksi ponovno u području korekcije, odnosno 10 posto ispod svojih rekordnih razina dosegnutih prije nešto više od dva mjeseca.

No, kasnije su se azijska tržišta ponešto oporavila jer su američki terminski indeksi blago porasli, što najavljuje stabilizaciju Wall Streeta na početku ovoga tjedna.

Međutim, ulagači nisu voljni znatnije riskirati zbog naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, posebice kineskog.

Krajem prošloga tjedna objavljeno je da je u studenome u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu promet u maloprodaji porastao po najnižoj stopi od 2003., dok je industrijska proizvodnja ojačala najsporije u posljednje tri godine jer je oslabila domaća potražnja.

Isto tako, usporava se rast gospodarstva eurozone. A kako je američko gospodarstvo u boljoj formi, na valutnim je tržištima dolar snažan, pa se njegova vrijednost prema košarici valuta kreće oko najviših razina u 19 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,45 bodova, nedaleko 97,71 boda, najviše razine od svibnja 2017.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 113,40 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 113,35 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1305 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Podršku dolaru pružaju i očekivanja većine analitičara da će američka središnja banka ovoga tjedna, već četvrti put ove godine, povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

A cijene su nafte jutros stabilne, nakon što su prošloga tjedna pale više od 2 posto. Na američkom je tržištu cijena barela jutros gotovo nepromijenjena u odnosu na petak, kreće se oko 51,20 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:55