Svjetska tržišta

Na azijskim burzama vlada oprez, ulagačima nedostaju smjernice s Wall Streeta

Predsjednik SAD-a Donald Trump i Kine Xi trebali bi krajem mjeseca na sastanku skupine G20
Ilustracija, Nikkei indeks u padu
 Profimedia, Newscom

Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno, pri čemu su znatno pali kineski burzovni indeksi, dok je obujam trgovanja manji nego inače zbog praznika u Japanu i SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto. Pritom su najviše pali burzovni indeksi u Šangaju, oko 1,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule između 0,3 i 0,7 posto. U Singapuru i Australiji indeksi su porasli do 0,4 posto, dok se na Tokijskoj burzi danas zbog praznika ne radi.

Na azijskim burzama vlada oprez jer ulagačima nedostaju smjernice s Wall Streeta, gdje se jučer zbog praznika nije radilo, a američki terminski indeksi najavljuju blagi pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na najvećoj svjetskoj burzi. MSCI indeks pod pritiskom je zbog pada cijena dionica u Šangaju za više od 1 posto jer se tamošnji ulagači plaše da će trgovinski rat između SAD-a i Kine izazvati dodatno usporavanje ionako usporenog rasta kineskog gospodarstva.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i Kine Xi trebali bi krajem mjeseca na sastanku skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Argentini razgovarati o trgovinskim pitanjima.

„Dosad nije bilo nikakvog napretka u pregovorima, samo puno retorike koja udaljava dvije zemlje od konsenzusa”, kaže Prakash Sakpal, ekonomist u tvrtki ING.

Tako se na azijskim burzama nastavlja nestabilno trgovanje, koje je obilježilo posljednje tjedne.

U listopadu su na svjetskim burzama cijene dionica oštro pale jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i povećanja kamata američke središnje banke. Početkom studenoga tržišta su se ponešto oporavila, posebice nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta.

Međutim, posljednjih su dana tržišta ponovno pod pritiskom jer su gotovo svi razlozi koji su u listopadu izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni.

U fokusu su i cijene nafte jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta globalnog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za energentima i da će ponuda ponovno biti veća od potražnje. U posljednjih mjesec i pol dana cijene su nafte potonule više od 25 posto i na najniže razine u ovoj godini. Jutros je, pak, na američkom tržištu cijena barela potonula 2,4 posto, na 53,35 dolara, dok je na londonskom barel pojeftinio 1 posto, na 62,0 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar jutros oslabio, drugi dan zaredom. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,46 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,64 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 113,05 na 112,95 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1410 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1395 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:37