Za sve je kriv stres

Muska optužuju za prijevaru ulagača, a on se žali da proživljava najtežu godinu u životu

Električni div pod istragom zbog najava o povlačenju s burze
Elon Musk
 Joe Skipper / REUTERS

Čelnik tvrtke za proizvodnju električnih automobila Elon Musk otvorio je dušu u intervjuu za New York Times u četvrtak.

Priznao je da mu je ovo bila "najteža i najbolnija godina u karijeri". Stres i dugi sati u proizvodnji električnog automobila Model 3 odrazili su se na njegovo fizičko zdravlje, a sve manje vremena uspijeva provesti s obitelji i prijateljima, požalio se.

Musk očito traži simpatije javnosti nakon gungule koja je počela njegovom objavom na Twitteru 7. kolovoza. Tada je najavio da Teslu “povlači s burze” i da je “novac za otkup osiguran” i time otvorio medijsko grotlo i pokrenuo lančanu reakciju koja se do danas nije umirila. Ima li Musk novac, gdje su investitori, je li to sve dio složene prijevare? Optužbe i spekulacije da šef Tesle “pliva u mutnom” ubrzo su potaknule seriju privatnih tužbi i regulatornih istraživanja.

U intervjuu Musk kaže da ne žali ni zbog čega i da bi opet sve napravio isto. Zapravo i ne nudi neke nove detalje o slučaju Twitter, koliko se čini da pokušava popraviti svoj javni imidž.

- Objava na Twitteru bila je jedini način da svi dioničari u isto vrijeme dobiju iste informacije - brani se od optužbi da objava na društvenim mrežama nije dobar način za objavu osjetljive poslovne informacije.

Nešto “smrdi”

Njegovo mišljenje, međutim, ne dijeli Teslin upravi odbor koji, sada je jasno, o Muskovim planovima u tom trenutku ništa nije znao. New York Times piše da mu članovi uprave zamjeraju što objava o povlačenju Tesle s burze nije došla službenim kanalima i nakon interne analize o svim mogućim posljedicama tog poteza. Umjesto toga, članovi uprave za Muskove planove saznali su na Twitteru, kao i svi ostali, a potom objavili krnje priopćenje za medije kojim su pokušali smiriti strasti i sakriti svoju neupućenost.

Sumnje da u Muskovu tvitu nešto “smrdi” počele su nakon što je na dan objave cijena Teslinih dionica poskočila za čak 11 posto, a skočila je time i tvrtkina tržišna kapitalizacija za sedam milijardi dolara. Privatne tužbe, poput onih Isaaca i Williama Chamberlaina, krenule su se slijevati, a članovi upravnog odbora počeli su se opremati odvjetnicima u iščekivanju ozbiljnih pravnih komplikacija. Naime, prenapuhana otkupna cijena dionica od 420 dolara, koju je Musk naveo u tvitu, odmah je ohrabrila spekulacije da je to zapravo pokušaj manipulacije cijenom Teslinih inače nestabilnih dionica. Analitičari Business Insidera prognozirali su i moguće pravne probleme za šefa Tesle ako se to pokaže točnim.

- Htio sam ponuditi barem 20 posto veću cijenu dionice od one kojom se u tom trenutku trgovalo - objašnjava Musk ne nudeći konkretan razlog u pozadini te odluke. Ta ga je računica dovela do cifre od 420 dolara, a u intervjuu je demantirao da se time referirao na poznati Dan trave, 20. travnja (4/20) tvrdeći da nije pobornik marihuane jer ona “šteti produktivnosti”. No, s vremena na vrijeme, priznaje, zbog stresa ne može spavati pa popije Ambien, sedativ za spavanje.

Saudijci investitori

Zacijelo je popio puno Ambiena u danima koji su uslijedili nakon 7. kolovoza jer pritisak nije jenjavao. Muskovih 420 dolara po dionici značilo bi da je tržišna kapitalizacija Tesle približno 80 milijardi dolara. Budući da je Musk izričito naveo da je taj “novac za otkup osiguran”, američki regulator - Komisija za trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) pristupila je Musku s pitanjem tko je taj investitor koji će uložiti toliki novac u Teslu. Postalo je očito da sredstva za otkup nisu ni približno osigurana. Muskova uzdanica cijelo vrijeme bio je javni investicijski fond Saudijske Arabije, koji raspolaže imovinom od 250 milijardi dolara, a nedavno je povećao svoj udio u Tesli na oko 5 posto.

Otkrilo se i da Musk već godinu dana pregovara sa Saudijcima o otkupu, no saudijski naftni magnati dugo su se nećkali bi li podržali njegov plan ili ne. U ponedjeljak su napokon najavili da će “odriješiti kesu”, ali točan iznos investicije još uvijek nije potvrđen. Uzme li se u obzir to da Musk drži udio od 20 posto u tvrtki koji neće prodavati, a dio sadašnjih dioničara planira zadržati svoj udio i nakon što se Tesla povuče s burze, tako barem kaže Musk, gruba je procjena da će Saudijci morati izdvojiti između 10 i 20 milijardi dolara za otkup.

- Mislio sam da je najgore prošlo, zaista sam mislio. Najgore je možda i prošlo za Teslu, ali za mene osobno najgore tek slijedi - kazao je Musk u emocionalnom intervjuu.

Zaista, cijela saga za Elona Muska nije ni blizu završetka. Komisija za trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) nije uvjerena da je Musk u trenutku objave imao potvrdu o osiguranim sredstvima za otkup, a prema njihovim pravilima, “javne izjave svakog direktora koje se tiču kompanije moraju biti istinite”. Stoga su mu srijedu uručili sudski poziv, čime je započela i službena istraga zbog moguće prijevare. Idući će tjedan tako čelnik Tesle sjedeći na vrućoj stolici morati opravdati sve svoje dosadašnje poteze. SEC zapravo pokušava ispitati do koje razine idu Muskove makinacije, a prema zadnjim informacijama, piše Reuters, ispituju i upravni odbor, ali i Tesline direktore koliko su zapravo bili upućeni u Muskove planove delistiranja i prije objave na Twitteru. Zasad se čini da mu pokušavaju prišiti i prešućivanje važnih informacija od poslovnih partnera u Tesli.

Sporni tvit

Neke informacije u najnovijem intervjuu govore i da su razlozi u pozadini Muskova tvita puno prizemniji. Musk tako ne bi bio neki financijski “mastermind”, nego samo osorni gubitnik. Naime, već je neko vrijeme u sukobu, što na Twitteru, što na burzi, s tzv. trgovcima “na kratko”. Oni se “klade na pad Teslinih dionica”, odnosno, posude dionice koje potom prodaju, a onda se nadaju da će cijena dionice pasti kako bi ih ponovno otkupili i na tome zaradili. Imali su i oni “dobru seriju” koja je Muska izluđivala, a delistiranjem bi se poštedio tih distrakcija.

- To nisu glupi dečki, ali nisu ni prepametni - komentirao ih je Musk priznajući da mu neprestane prognoze o padu dionica Tesle zadaju glavobolje i odvlače od važnijeg posla, poput proizvodnje električnog automobila za širu populaciju, Modela 3 s kojim su imali velike probleme, neprestano kasneći u proizvodnji.

Musk u intervjuu nije propustio veličati svoju vlastitu žrtvu u posljednjih 15 godina dižući Teslu od startupa do velike kompanije koja proizvodi stotine tisuća automobila. Otkrio je da radi i do 17 sati dnevno, ponekad tvornicu ne napušta danima, a godišnji odmor nije uzeo od 2001. godine.

- Napunio sam 47 godina u srpnju, a rođendan sam proveo na poslu. Od 0 do 24, tijekom noći, bez prijatelja, obitelji, ikoga - priznao je Musk kroz suze.

Unatoč svemu, ne planira se povući, niti se odreći dvojne funkcije u Tesli, predsjednika i izvršnog direktora, rekao je u razgovoru.

- Ako nađete nekoga tko može obavljati ovaj posao bolje od mene, svakako mi javite. Odmah mu predajem kormilo. Ima li netko tko posao može obaviti bolje?! - pitao je Musk u svojem stilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:15