Novac.hr

Musk daje ostavku na mjesto predsjednika upravnog odbora Tesle i plaća kaznu od 20 mil. $

Ova vijest je veliko olakšanje za dioničare Tesle koji su se bojali duge pravne bitke
Elon Musk
 Profimedia, Sciencephoto RM

Elon Musk odstupit će s pozicije predsjednika upravnog odbora Tesle u roku 45 dana, a on i kompanija platit će po 20 milijuna dolara kazne regulatoru tržišta, objavio je jutros Reuters. No, u sklopu dogovora koji je Musk postigao s Američkom komisijom za vrijednosne papire (SEC), on i dalje ostaje na poziciji izvršnog direktora kompanije.

Ova vijest je veliko olakšanje za dioničare Tesle koji su se bojali duge pravne bitke koja bi ionako opterećenu kompaniju gurnula u nove probleme, što bi sigurno rezultiralo znatnim padom tržišne vrijednosti (sama objava o pokretanju istrage SEC-a spustila je cijenu dionice Tesle za gotovo 14 posto).

Podsjetimo, SEC je u četvrtak optužio Muska da je obmanuo javnost i investitore tweetovima kojima je 7. kolovoza najavio delistiranje Tesle, po cijeni od 420 dolara za dionicu. Nakon te objave, cijena dionice Tesle narasla je za 11 posto. Prema tekstu tužbe, Musk je znao da su ti njegovi tweetovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom na to da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao s niti jednim mogućim financijerom.

Kasnije je i sam Musk rekao da kompaniju ipak ne povlači s burze, čime je dao naslutiti da nije imao investitore koji bi platiti 62 milijarde dolara teško delistiranje kompanije.

Financijski stručnjaci i ulagači vjeruju da će ovaj promptni dogovor Muska i SEC-a ojačati Teslu, koja godinama gomila gubitke, ali svejedno privlači investitore.

- Ovaj dogovor će osigurati dodatni nadzor nad Muskom bez da se poduzima "kobna" mjera njegova istjerivanja iz kompanije - smatra Steven Heim, direktor Boston Common Asset Managementa koji u svojem vlasništvu ima dionice Teslinog proizvođača baterija, Panasonic Corp.

Tesla sada mora imenovati neovisnog predsjednika upravnog odbora, dva neovisna direktora, i odbor koji će kontrolirati Muskovu komunikaciju prema javnosti.

- Brzo razrješenje ove stvari prema dogovorenim uvjetima je u najboljem interesu tržišta i ulagača, uključujući i dioničara Tesle - rekao je predsjednik SEC-a Jay Clayton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:02