Strategija 2030

MOL ulaže u projekt Polyol, postaje jedini proizvođač poliola u Srednjoj i istočnoj Europi

Novi kemijski kompleks će imati proizvodni kapacitet polietera poliola od 200 kt godišnje
Sjedište MOL-a u Budimpešti
 Tomislav Krišto/Hanza Media

MOL je postigao još jedan važan korak u svom glavnom strateškom projektu i ušao u inženjerske, nabavne i građevinske ugovore s tvrtkom ThyssenKrupp Industrial Solutions za implementaciju cijelog kompleksa polieter poliola, priopćili su iz mađarske kompanije.

Inženjerski, nabavni i građevinski ugovori pokrivaju cijeli tehnički opseg projekta Polyol, osim nekih elemenata koji se uglavnom odnose na upravljanje projektima, integraciju internetskih stranica i infrastrukturne troškove te puštanje imovine u pogon.

Novi kemijski kompleks će imati proizvodni kapacitet polietera poliola od 200 kt godišnje, veći od prvotno predviđenog i moći će proizvesti širi raspon krajnjih proizvoda nego što je predviđeno u trenutku objavljivanja nove dugoročne strategije MOL-a.

Projekt od 1,2 milijarde dolara

Također će uključivati jedinicu za proizvodnju propilen glikola kako bi se povećala operativna i komercijalna fleksibilnost. Ukupna kapitalna vrijednost projekta Polyol je 1,2 milijarde eura, uključujući i već nastale troškove.

Novi proizvodni kompleks bit će izgrađen u Tiszaújvárosu u Mađarskoj, a planirano je da bude u funkciji do druge polovice 2021. godine. Temeljni radovi i osnovne građevinske aktivnosti počet će već u četvrtom tromjesečju 2018. godine.

"Investicijska odluka o Polyol projektu i potpisivanje inženjerskih, nabavnih i građevinskih ugovora s našim renomiranim strateškim partnerom, tvrtkom ThyssenKrupp, još su jedan važan korak naše transformacijske strategije MOL 2030. Ući ćemo u tržište visokovrijednih kemikalija i visokog stupnja znanja s inovativnom i ekološki prihvatljivom tehnologijom, koje nam omogućuje kapitaliziranje rastuće regionalne potražnje te ćemo iskoristiti dodatne mogućnosti rasta u Srednjoj i Istočnoj Europi. Stručnost i know-how pristup tvrtke ThyssenKrupp ostat će instrumentalne u fazi provedbe", komentirao je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe.

Novi standardi

Marcel Fasswald, operativni direktor tvrtke ThyssenKrupp Industrial Solutions AG, također, je istaknuo da je novi poliolni kompleks važan projekt i za nas i za naše klijente MOL i Mađarsku.

"Zajedno ćemo postaviti standarde u smislu učinkovitosti, zaštite okoliša i automatizacije kombiniranjem dokazanih tehnologija s inovativnim rješenjima. Radujemo se daljnjoj suradnji i ponosni smo što možemo pridonijeti našim desetljećima iskustva u kemijskom inženjerstvu i postupanju s takvim velikim projektima. Istodobno, jačamo poslovanje u postrojenjima tvrtke ThyssenKrupp", rekao je Fasswald.

U skladu sa strategijom 2030, MOL Grupa proširiti petrokemijski lanac vrijednosti prema poluproizvodima i specijalnim kemikalijama pretvarajući se u vodeću kemijsku grupu u Srednjoj i Istočnoj Europi. Polieterski polioli, koji služe kao sirovina za poliuretansku pjenu, identificirani su kao glavni smjer u petrokemijskoj ekspanziji MOL-a zbog njihove široke primjene u automobilskoj, građevinskoj i ambalažnoj industriji te industriji namještaja. Ovom ključnom investicijom MOL želi postati strateški partner poliuretanskih proizvođača u Srednjoj i Istočnoj Europi, izgradnjom svog potpuno integriranog lanca vrijednosti, vrhunske tehnologije i izvrsnosti usluga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:12