Istup šefice MMF-a

MMF za jače oporezivanje digitalnih divova: 'Arhitektura poreza na dobit je staromodna'

Zemlje koje nisu članice OECD-a gube oko 200 milijardi USD poreznog prihoda godišnje ili 1,3% BDP-a
Christine Lagarde, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda
 Antara Foto Agency / REUTERS

“Lakoća kojom se čini da multinacionalke izbjegavaju poreze, kao i tri desetljeća pada stope poreza na dobit, potkopavaju vjeru u pravednost poreznog sustava. Aktualna internacionalna arhitektura poreza na dobit u osnovi je staromodna”, rekla je šefica MMF-a Christine Lagarde na američkom Institutu za međunarodnu ekonomiju Peterson.

Britanski Guardian njezin je istup na skupu o korporativnim porezima i ekonomiji protumačio i kao podršku politici jačeg oporezivanja giganta poput Googlea, Facebooka i Amazona. Ona je kao jedan od povoda za nužne porezne promjene, istaknula i visokoprofitabilne kompanije koje se temelje na digitalnoj tehnologiji. “Njihovi poslovni modeli jako se oslanjaju na neopipljivu imovinu, kao što su patenti ili softver, čiju je vrijednost teško odrediti. Oni demonstriraju da je pretpostavka o vezi između prihoda, dobiti i fizičke prisutnosti postala zastarjela”, rekla je.

I novi izvještaj MMF-a pokazao je da trenutni korporativni porezni sustavi ne odražavaju promjene u globalnoj ekonomiji. Lagarde je naglasila da je situacija posebno loša za siromašne zemlje jer ostaju bez prihoda nužnih za postizanje jačega rasta i smanjenje siromaštva te je dodala zanimljivu rečenicu: “Napredne su ekonomije dugo oblikovale međunarodna pravila korporativnog oporezivanja, ne uzimajući u obzir kako će to utjecati na zemlje s niskim dohotkom”.

Zemlje, koje nisu članice OECD-a, gube oko 200 milijardi USD poreznog prihoda godišnje ili 1,3 posto BDP-a jer multinacionalke dobit prijavljuju u poreznim oazama, a Lagarde smatra da trebaju sudjelovati u raspravi o porezima u svijetu. Neke su europske zemlje već najavile snažnije oporezivanje internetskih divova. Primjerice, Francuska. Na tome rade i španjolska i britanska vlada, a na razini EU nikako da se postigne dogovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:54