Lovorike susjedima

MMF nahvalio Srbiju: 'Ekonomski rezultati su snažni, a nezaposlenost rekordno niska'

Prema zadnjoj prognozi MMF-a, Hrvatska ekonomija rast će po stopi od 2,6 i 2,5 posto u idućoj godini MMF NAHVALIO SRBIJU 'Ekonomski rezultati su snažni, a nezaposlenost pada na rekordno nisku razinu. Ipak na jednu stvar moraju pripaziti...'
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije
 Marko Djurica / REUTERS

„Ekonomski rezultati Srbije ostaju snažni, a nezaposlenost pada na rekordno nisku razinu. Prognoziramo rast realnog BDP-a od 3,5 posto u 2019. i 4 posto u 2020. godini. Inflacija je i dalje niska, a očekuje se da će biti u donjoj polovici ciljanog raspona i u 2020. godini", stoji u danas objavljenom izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Jedna od najvećih međunarodnih financijskih institucija, sa sjedištem u Washingtonu, iznijela je niz pozitivnih dojmova nakon što su početkom listopada posjetili Srbiju i provjerili koje su to strukturne reforme susjedi proveli.

Prema zadnjoj prognozi MMF-a, podsjetimo, Hrvatska ekonomija rast će po stopi od 2,6 i 2,5 posto u idućoj godini, a zemlje okruženja (Slovačka, Poljska, Rumunjska, Bugarska, Slovenija i Srbija) ipak nastavljaju rasti po stopi iznad tri posto.

Delegacija MMF-a, predvođena Janom Keesom Martijnom, provela je desetak dana u Beogradu, od 3. listopada diskutirajući sa srbijanskim čelnicima o implementaciji tzv. Instrumenta koordinacije politike (Policy Coordination Instrument). Savjetodavni je to instrument MMF-a koji mogu zatražiti zemlje članice MMF-a kako bi signalizirale predanost provođenju reformi.

"Tim MMF-a postigao je dogovor sa srbijanskim vlastima o ključnim proračunskim parametrima za 2020. godinu, za koji je planiran ukupni fiskalni deficit od 0,5 posto BDP-a. Ta bi razina osigurala fiskalnu disciplinu i dodatno smanjila javni dug. Trenutni planovi uvođenja novih fiskalnih pravila za razdoblje 2021. pomoći će u očuvanju rezultata koje nije bilo lako postići i osigurati fiskalnu održivost ", navodi izvještaj.

Ipak, MMF je upozorio srbijanske vlasti da moraju pripaziti na rast plaća.

"Kada je riječ o plaćama, opravdano je povećanja plaća određenoj skupini zaposlenika kako bi ih zadržali. Međutim, ukupni troškovi plaća već drugu godinu zaredom rastu brže od nominalnog BDP-a, što nije u skladu s obvezama koje su srpske vlasti preuzele na ovom području i našim savjetima ", zaključio je MMF.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:23