RBA tražio kupca 2 godine

Mirovine iz 2. i 3. stupa isplaćivat će nam slovensko Triglav osiguranje

Prodaja Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva (RMOD) praktički je dogovorena
 Davor Pongracic / HANZA MEDIA

Prodaja Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva (RMOD), jedinog u Hrvatskoj koje isplaćuje mirovine iz drugog i trećeg stupa, praktički je dogovorena i predstoji skoro potpisivanje ugovora s Triglav osiguranjem, hrvatskom osiguravajućom kućom iz sastava slovenske Triglav grupe, dobili smo potvrdu iz dobro upućenih izvora.

Prema Poslovnom dnevniku, koji je vijest o mogućoj prodaji objavio u ponedjeljak, iza tog poteza ne stoje buduće promjene regulative već slaba profitabilnost RMOD-a koji isplaćuje mirovine i jamči ugovorene anuitete. Očito, međutim, na osiguravateljskom tržištu postoje određena očekivanja vezana uz reformu mirovinskog sustava i samog Zakona o mirovinskom osiguranju, pa se stoga javio i poslovni interes. Na mirovinsko osiguranje se, naime, može gledati i kao na doživotnu rentu koju neke osiguravajuće kuće već imaju u ponudi.

“Triglav svakako ima ‘know-how’ i dobar kreditni rejting”, kaže naš sugovornik, a u Sloveniji drže jedan dobrovoljni mirovinski fond.

Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo upravlja s imovinom od 500 milijuna kuna, a trenutno isplaćuje oko 12 tisuća mirovina. Zasad su uglavnom iz dobrovoljne kapitalizirane štednje, ali idućih će godina početi rasti isplata i onih iz drugog, obveznog stupa. Društvo bi lani, kako smo već objavili na Novac.hr, poslovalo s operativnim gubitkom da si nije isplatilo tzv. naknadu za uspješnost od 5,4 milijuna kuna, koja proizlazi iz viška prinosa od ulaganja. Neto dobit je tako na kraju bila 4,74 milijuna kuna. Imaju 11 zaposlenih, troškovi poslovanja bili su 6,8 milijuna kuna, a od naknada iz skopljenih ugovora o mirovinama uprihodili su 6,7 milijuna kuna.

Triglav osiguranje Zagreb nedavno je pak objavilo rezultate za prošlu godinu te se pohvalilo da mu je ukupna premija povećana za 9 % u odnosu na 2016. godinu te da je, u usporedbi s rastom hrvatskog tržišta osiguranja, rast Triglava bio viši za 5 postotnih poena. Njihov tržišni udio je u prošloj godini 2017. godini bio 4,4 posto.

Vlasnik RMOD-a, Raiffeisen banka, tražila je kupca već dvije godine, saznajemo, nakon što je godinama poslovalo s gubitkom. Javile su se za dubinsko snimanje sve osiguravajuće kuće na domaćem tržištu, ozbiljno su se zainteresirale dvije, a Triglav je zagrizao. Transakcija bi trebala biti sklopljena ovoga tjedna, a treba je odobriti Hanfa.

Razlog prodaje je, među ostalim, što mirovinsko osiguranje svakako nije dio core biznisa banke, kaže naš sugovornik. U posao s mirovinskim osiguranjem RBA je ušla davno, na početku mirovinske reforme 2002. Godine kada je počeo prelazak na sustav individualne kapitalizirane štednje, kao prva banka koja je osnovala dobrovoljni mirovinski fond. Osiguravajuće kuće ni druge banke tada nisu bile za to zainteresirane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:40