Ponude za Uljanik

Ministar i šef Uljanika nisu htjeli dati informacije o broju ponuda i investitorima

Porezni obveznici platili oko 2,5 milijardi kuna u 2018. na ime državnih jamstava za kredite
Tanker Pomer za Uljanik Plovidbu i Darko Horvat u krugu
 Tea Cimas / Marko Todorov / CROPIX

Iako su porezni obveznici platili 2,5 milijardi kuna u 2018. na ime državnih jamstava za kredite, a platiti će ih ukupno minimalno 3,5 milijarde kuna, Darko Horvat, ministar gospodarstva i Emil Bulić, predsjednik uprave Uljanika d.d. nisu jutros htjeli reći ni boj ni ime zainteresiranih investitora za restrukturiranje i dokapitalizaciju Uljanika. I to unatoč tome što s Div Grupa i Financtijeri potvrdili zajedničku ponudu, kao i Pomorski institut Split.

Predsjednik Uprave pulskog Uljanika Emil Bulić i ministar gospodarstva Darko Horvat u ponedjeljak su potvrdili da su zaprimljene ponude potencijalni strateških partnera za Uljanik grupu, no nisu kazali koliko ih je i čije su, jer se valoriziraju i o njima se vode pregovori. Bulić jer u kratkoj izjavi za javnost ustvrdio kako Uljanik već izvijestio putem Zagrebačke burze i Hanfe da je zaprimio ponude potencijalnih strateških partnera za Uljanik d.d., a kao obrazloženje zbog čega ne može ništa reći o broju i imenima ponuda Bulić je rekao kako „broj ponuda nije relevantan podatak, ali da se radi o vrlo osjetljivoj informaciji“.

Ta proturječna rečenica dovoljno govori o zbunjenosti aktera u ovoj fazi procesa, a Bulić je dodao kako će „o samim ponudama razgovarati konkretnije nakon završetka poslovnih pregovora s ponuđačima", te da sada obavljaju konzultacije s Nadzornim odborom, s predstavnicima ministarstva i sa socijalnim partnerima. Darko Horvat je, pak, naglasio kako je cijeli proces vrlo transparentan. "Mislim da ni jedan proces na ovakav transparentni način do današnjeg dana nije vođen.

Tijekom sutrašnjeg dana napravit ćemo širu komunikaciju sa svim zainteresiranim partnerima, predstaviti one stvari koje će u tom trenutku biti spremne za stol, a dat ćemo priliku da Uprava u nekoliko narednih dana proanalizira sve što je stiglo, obavijesti i Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva o karakteru svih tih ponuda, a onda konačna odluka bit će na samoj Upravi", istaknuo je Horvat. Zaboravljajući da porezni obveznici imaju trenutno 3,5 milijardi razloga da danas doznaju broj ponuda i imena investitora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:44