Dugo iščekivani posao

Ministar Horvat najavio da uskoro stiže konačna odluka o otkupu Ininih dionica od MOL-a

AUTOR:

OBJAVLJENO:

22.11.2018. u 14:09

AUTOR:

OBJAVLJENO:

22.11.2018. u 14:09

Tomislav Krišto / Hanza Media

Zgrada INA-e u Novom Zagrebu

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak kako se u idućih nekoliko mjeseci očekuje konačna odluka o otkupu dionica Ine od mađarskog MOL-a, napominjući kako je puno bitnije da taj proces bude kvalitetno napravljen od toga koliko će trajati.

Odgovarajući na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade na novinarski upit što je s otkupom dionica Ine o MOL-a i može li se očekivati povratak Ine u hrvatske ruke te što je s potpisom ugovora sa savjetnicima za taj posao, Horvat je kazao kako je "s konačnom odlukom u ovom trenutku prerano špekulirati".

"Mi smo u jednoj vrlo osjetljivoj fazi izbora relevantnih konzultanata koji nam mogu pomoći u dubinskom snimanju i konačnoj odluci koliko u ovom trenutku Ina vrijedi i kolika je njena stvarna i tržišna cijena. Proces je u ovom trenutku u ingerenciji ministra financija i ministra zaštite okoliša i energetike. Proces u ovom trenutku traje. Mislim da je daleko bitnije da proces bude kvalitetno napravljen od onoga koliko će u konačnici trajati, a siguran sam da oba ministra stvari imaju pod kontrolom i da ćemo u nekoliko sljedećih mjeseci imati i konačnu odluku", istaknuo je Horvat.

I ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je u četvrtak prije sjednice Vlade izjavio kako se u idućim mjesecima očekuje donošenje odluke o otkupu dionica Ine od mađarskog MOL-a te poručio kako svaki posao treba biti odrađen kako treba.

Ugovor sa svjetnicima još nije potpisan

"Puno je bolje da se dulje radi i da bude analiza kvalitetna, nego da se odradi u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, a analiza bude manjkava. Vjerujem da ćete se i vi složiti da analizi vrijednosti Inina poslovanja ne treba pristupiti diletantski", poručio je Ćorić na novinarsku opasku da Vlada dugo čeka s odlukom o Ini poručio je kako svaki takav posao treba biti odrađen kako treba.

Premijer Andrej Plenković je krajem 2016. godine objavio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Sredinom siječnja prošle godine Vlada je osnovala Savjet za pregovore s MOL-om vezanima uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini, a u travnju ove godine odabrala konzorcij u kojem su Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ) za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine. No, ugovor sa savjetnicima još uvijek nije potpisan.

'Nema potrebe za bilo kakvom ljutnjom Orbana'

Na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi novinari su Horvata upitali i je li upoznat s ljutnjom mađarskog premijera Viktora Orbana na Hrvatsku zbog obnavljanja crvene potjernice za predsjednikom Uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, dok je Mađarska s druge strane dala Hrvatskoj "zeleno svijetlo" za ulazak u OECD, te ima li Hrvatska kakav odgovor na tu ljutnju s obzirom na to da je Orbanov posjet Hrvatskoj predviđen početkom idućeg mjeseca.

Horvat kaže kako ne vidi potrebu za bilo kakvom ljutnjom, a ni iz medija niti iz bilo kakve druge komunikacije nije vidio da mađarski premijer izražava "bilo kakvu posebnu ljutnju".

"Što se tiče povratka imena gospodina Hernadija na Interpolovu tjeralicu, o tome ne bih špekulirao, to je čisto i samo isključivo pravosudno pitanje. A postoji li ljutnja ili ne, mislim da je vjerodostojan dokaz potvrda dolaska mađarskog premijera u Hrvatsku", rekao je Horvat.

Kada je riječ o blokadi ulaska Hrvatske u OECD, Horvat se nada da će put Mađarske slijediti Slovenija te da bi Hrvatska oko polovice iduće godine mogla skinuti sve blokade i početi ozbiljne razgovore o pristupanju i prihvaćanju Hrvatske u punopravno članstvo OECD-a, gospodarske asocijacije koja u ovom trenutku broji više od 40 zemalja.

Horvat: U ovom trenutku dva su ozbiljna strateška partnera za Uljanik

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak poslije sjednice Vlade da u ovom trenutku postoje dva ozbiljna strateška partnera za Uljanik, a naposljetku će se morati odlučiti koji je bolji.

Na pitanje novinara nakon sjednice Vlade ima li kakvih novosti oko Uljanika, Horvat je kazao da u ovih nekoliko zadnjih dana nema novosti. Dodao je da idući tjedan u Ministarstvu čekaju odgovor potencijalnog strateškog partnera iz ukrajinske Smart Holding grupe, a imaju i pismo namjere od talijanskog Fincantierija.

"Dakle iz jedne situacije u kojoj nitko nije htio, u ovom trenutku imamo dva ozbiljna partnera od kojih sad treba odlučiti koji je ustvari bolji od boljeg", rekao je Horvat.

Na pitanje hoće li stići prije isteka roka od 120 dana i mogućeg stečaja Uljanika, s obzirom na to da je preostalo još 20-ak dana, Horvat je ustvrdio je on zadnji koji će pristati na stečaj i u Rijeci i u Puli. "Dok god ne iskoristimo sve legalne mogućnosti koje su na raspolaganju, stečaja biti neće", poručio je Horvat.

Na primjedbu novinara da je temeljem jamstva s početka godine trenutno moguća likvidacija ili restrukturiranje, a kako stečaj i ne dolazi u obzir, Horvat je kazao da se s time djelomično slaže, napomenuvši da je država dala jamstvo, a kako bi bila vjerodostojna, zbog neispunjenja obveza i Uprave Uljanika i strateškog partnera to jamstvo mora pokriti, jer inače nema smisla izdavati državna jamstva kao prvoklasna jamstva.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u ponedjeljak u Banskim dvorima vlasnika Smart Holding grupe iz Ukrajine Vadima Novinskog, a razgovaralo se o zainteresiranosti Smart Holdinga za ulaganja u Uljanik grupu. Vlasnik ukrajinske kompanije Novinski zatražio je detaljnije informacije o trenutnom stanju Uljanik grupe te je dogovoreno da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Upravom Uljanika, pruži dodatna saznanja, izvijestili su tada iz Vlade.

U međuvremenu, predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak u utorak je, nakon razgovora s predstavnicima Štrajkačkog odbora 3. maja, brodogradilišta iz sastava Uljanika d.d., izjavio da će tek nakon dubinskog snimanja vidjeti jesu li zainteresirani za ulazak u vlasništvo riječkog brodogradilišta, iz sastava Uljanik grupe.

Brodosplit odnosno DIV grupa izrazila je interes za mogući ulazak u 3. maj zajedno s talijanskim Fincantierijem. Na izravan upit ulaze li oni u vlasničku strukturu 3. maja, Debeljak je rekao da je to predirektno pitanje te da su došli utvrditi što je moguće napraviti u 3. maju.