Ipak u plusu

Ministar Horvat: Država će prodajom brodova 3. maja zaraditi 40 milijuna kuna

Država će također prodati preostalih 17 posto dionica Petrokemije kada cijena dionice prijeđe od 100 kuna
Tanker Pomer za Uljanik Plovidbu i Darko Horvat u krugu
 Tea Cimas / Marko Todorov / CROPIX

Spašavanje 3. maja koštat će 750 milijuna kuna, a država bi nakon ulaganja tog novca u dovršetak brodova i prodaje tih brodova trebala biti u plusu 40 milijuna kuna.

Te dvije informacije konačno smo u utorak navečer dobili u dnevnicima na HTV-u i Novoj TV, mada je jako čudna komunikacijska strategija na kojoj počiva distribucija tih informacija.

Darko Horvat, ministar gospodarstva čiji je resor brodogradnja, za HTV je ustvrdio kako ne može još uvijek govoriti o konkretnim brojkama koje će trebati uložiti u dovršetak brodova, ali je naveo kako će na kraju tog posla, dakle nakon prodaje brodova, država biti u plusu oko 40 milijuna kuna. Njegov kolega Oleg Butković, ministar mora i prometa je, pak, za Novu TV kazao kako se računa da bi ukupan prihod od prodaje tri broda bio negdje oko 750 milijuna kuna. Kada je riječ o prethodnim troškovima za njihov dovršetak, ustvrdio je kako je za deblokadu potrebno oko 90 milijuna kuna, 140 milijuna kuna je potrebno uložiti u tehnologiju, dizalice i sve ono što godinu dana nije radilo, dok je još 540 milijuna kuna potrebno uložiti kako bi se završili ti brodovi.

“Sve u svemu, ako bi to bilo onako kako to uprava 3. maja kaže, a vidim da zaista postoji ozbiljnost, tu bi cijela priča bila u plusu”, istaknuo je Butković, s tim da bi prema toj računici država bila u plusu oko 30 milijuna kuna.

Na pitanje novinara tko će uložiti novac u dovršetak brodova, država ili zajedno država i naručitelji brodova, Butković je izjavio da se još rade analize.

“Mi smo pogledali te izračune koje je napravila uprava 3. maja. Vidjet ćemo do kraja kolovoza točne izračune, točne aproksimacije svega toga. Onda će se vidjeti i s naručiteljima, koji su nam ključni, da zajednički to završimo”, naglasio je ministar prometa, a isto je to kazao i Horvat.

Odgovarajući na pitanje novinara zbog čega država nije odlučila spasiti i Uljanik brodogradilište u Puli, Butković je odgovorio kako “te dvije priče nisu identične”.

“Ono što sam ja vidio je da je priča oko Uljanika puno kompleksnija, puno složenija. Tamo su, da se izrazim na jedan način, stvari puno nečistije nego što su to u 3. maju. Ne želim prejudicirati bilo što se tamo istražuje i tamo radi”, kazao je Butković, dok je Horvat u svojoj izjavi prvi put službeno kazao da su sindikati svojim akcijama omeli dogovor oko nastavka poslovanja pulskog škvera.

Zanimljivo je i da je ministar gospodarstva ustvrdio kako će država prodati preostalih blizu 17 posto dionica Petrokemije kada cijena dionice, koja je sada na razni od 66 kuna, prijeđe razinu od 100 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:27