Smanjiti utjecaj epidemije

Ministar gospodarstva najavio konkretne mjere za pomoć gospodarstvu - idući tjedan

Upitan hoće li koronavirus nanijeti gospodarstvu veće štete nego globalna gospodarska kriza 2008. i 2009., Horvat kaže da je optimist
Hrvatsko-albanski gospodarski forum, Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta
 Damir Krajac / CROPIX

Ministar gospodarstva Darko Horvat u subotu je rekao da će Vlada konkretne mjere za pomoć gospodarstvu zbog epidemije koronavirusa donijeti idući tjedan.

"Siguran sam da ćemo ih tijekom današnjega dana iznjedriti, a idući tjedan na sjednici Vlade bit će odluka", rekao je Horvat u subotu na ulasku u Banske dvore.

"Već sljedeći tjedan bit ćete svjedoci konkretnih mjera hrvatske vlade", dodao je.

Neke od tih mjera zahtijevati izmjene zakonodavnog okvira, a za neke će biti dovoljne odluke Vlade, rekao je Horvat.

Upitan hoće li koronaviorus nanijeti gospodarstvu veće štete nego globalna gospodarska kriza 2008. i 2009. godine, odgovorio je kako je optimist, ali da je otpočetka upozoravao kako će štete po gospodarstvo biti.

"Osmišljavamo mjere kako taj utjecaj ublažiti", rekao je Horvat i istaknuo vrlo dobru suradnju među vladinim resorima i gospodarskih udruženjima.

“Znamo u kojem smjeru treba ići, ali moramo vidjeti kriterije za pomoć”

Premijer Andrej Plenković u petak je poručio da će idući tjedan biti predstavljene Vladine ekonomske mjere za ublažavanje posljedica krize prouzročene širenjem koronavirusa, te da će se te mjere fokusirati na očuvanje radnih mjesta i likvidnost malih i srednjih poduzetnika.

“Odgodit ćemo plaćanje poreza na dohodak, poreza na dobit te plaćanje doprinosa. S te strane, dio prihoda koji će zbog toga biti manji lokalnim jedinicama, nadomjestit će državni proračun”, ustvrdio je predsjednik Vlade, dodajući kako će tim mjerama biti zahvaćeni oni poduzetnici koji su direktno pogođeni krizom.

Ministar turizma Gari Cappelli je, pak, izjavio da su svi svjesni situacije te da Vlada i poduzetnici zajedno nastupaju i traže rješenja. On je također najavio sastanak s hotelijerima kako bi se mogle donijeti potrebne mjere te rekao da je u kontaktu i s predsjednicom udruge privatnih iznajmljivača od koje očekuje konstruktivne prijedloge. Istaknuo je kako će pritom najvažnije biti odrediti kriterije za pomoć.

“Mi više-manje znamo u kojem bismo smjeru trebali ići, ali moramo vidjeti kriterije. Sve u sektoru zamolili smo da kažu i vidimo što bi trebalo imati prvenstvo. Mislimo da je to zaštita radne snage i prva likvidnost”, rekao je Cappelli. (Frenki Laušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:09