Neprihvatljivo

Milijarder traži državnu pomoć za svoju tvrtku - javio se s privatnog otoka na Karibima

On će uložiti 250 milijuna dolara u Virgin Group, ali to predstavlja jedva 5 posto njegovog bogatstva
Milijarder Richard Branson, vlasnik aviokompanije Virgin Atlantic
 AFP

Milijarder Richard Branson, vlasnik aviokompanije Virgin Atlantic, pokušava uvjeriti britansku vladu da mu odobri financijsku pomoć u iznosu od 500 milijuna funti kako bi preživio pandemiju koronavirusa i gospodarski pad sektora prijevoza.

Britanski poduzetnik je taj apel uputio s privatnog otoka na Karibima gdje živi zadnjih 14 godina (prema nekim indicijama čini to kako bi izbjegao plaćanje poreza na dohodak). Osim britanskoj vladi, istu je molbu, doduše, na nešto veći iznos od 700 milijuna funti, uputio i australskoj vladi. U njegovim zahtjevima podržali su ga šefovi Airbusa, europskog proizvođača zrakoplova koji za Virginove avione (kao i za Rolls-Roycea) izrađuje mlazne motore. Oni su upozorili britanske ministre da bi propast Bransonove zrakoplovne tvrtke i njih mogla povući dolje.

Bivši britanski kancelar John McDonnell za Guardian je komentirao Bransonov potez govoreći da je neprihvatljivo da takvi "bogati milijarderi "muzu" sustav u vrijeme nacionalne krize".

Naime, Branson se obvezao uložiti 250 milijuna dolara svojeg novaca u Virgin Group, ali to predstavlja jedva 5 posto njegovog bogatstva. Ono se procjenjuje na 5,2 milijarde dolara.

Virgin Atlantic osnovao je 1984. godine, a do danas je zadržao 51 posto udjela u kompaniji (preostalih 49 posto drži američka aviokompanija Delta). Uz to, ima nekoliko biznisa u prijevozu vezanih uz vlakove i svemirske letjelice, a aktivan je i u zdravstvenoj industriji – otvorio je veliki broj toplica, rekreativnih centara i klubova za zdravlje.

Njegova grupa zapošljava više od 70 tisuća ljudi. Oko 8.000 zaposlenika aviokompanije Virgin Atlantic sada su stavljeni na neplaćeni dopust. Branson je rekao osoblju da se kompanija suočava s "ogromnom borbom za preživljavanje i spašavanje radnih mjesta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 02:38