Prodaja

Metro najavio prodaju lanca hipermarketa Real koji zapošljava 34 tisuće radnika

Izvršni direktor već nekoliko godina nastoji usmjeriti nekada moćni konglomerat na veleprodaju
Ilustracija, unutrašnjost Metroa
 Profimedia, Alamy

Njemački maloprodajni div Metro objavio je da je odlučio prodati problemima pritisnut lanac hipermarketa Real i fokusirati se na veleprodaju.

Izvršni direktor Metroa Olaf Koch već nekoliko godina nastoji usmjeriti nekada moćni konglomerat na veleprodaju, prodavši robne kuće Kaufhof i izdvojivši lanac trgovina potrošačke elektronike u samostalnu tvrtku Economy.

Pokušali su prodati i lanac hipermarketa ali nisu uspjeli naći kupca, pri čemu je taj dio njihova poslovanja u prethodnom tromjesečju zabilježio gubitak i pad prihoda za 7,2 posto, što su u Metrou pripisali ranom Uskrsu i neuobičajeno visokim temperaturama.

Od povlačenja američkog Walmarta 2006. godine strane tvrtke zaziru od njemačkog tržišta prehrambenih namirnica na kojem dominiraju Aldi i Lidl. Američki je div prilikom prodaje trgovina zabilježio gubitak od milijardu dolara a prodali su ih Metrou koji ih je potom preimenovao u Real.

Pojedini promatrači špekuliraju da bi Amazon nakon kupnje lanca supermarketa Whole Foods mogao biti zainteresiran za kupnju lanca trgovina hrane u Njemačkoj koja je njegovo najveće tržište, nakon matičnog SAD-a.

Vlasnika bi mogao promijeniti i sam Metro. Tako je njemačka investicijska tvrtka Haniel u obiteljskom vlasništvu odlučila prodati 7,3-postotni udio u Metrou češko-slovačkoj investicijskog kompaniji, uz opciju moguće naknadne prodaje preostalog udjela.

Ako češki milijarder Daniel Kretinský i slovački investitor Patrik Tkač kupe kompletan Hanielov udio u Metro, postat će vlasnici 31,5 posto tvrtke, što bi prema njemačkim zakonima značilo da moraju podastrti ponudu za cijelu kompaniju.

Real obuhvaća 282 trgovine i zapošljava 34 tisuće radnika a proteklih su godina pokušavali razviti i prodaju putem Interneta. Trenutno internetska prodaja čini dva posto njihovih ukupnih prihoda. U međuvremenu su se sukobili sa sindikatima zbog pokušaja da novim radnicima isplaćuju manje plaće.

U financijskoj godini 2016/2017. Realovi su prihodi pali 3,1 posto, na 7,2 milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:15