18 mjeseci zatvora

Menadžeri tehnološkog diva završili iza rešetaka: 'Sabotirali su i zlostavljali radnike'

Radnički aktivisti pozvali su na žestoku kaznu Samsungovih rukovoditelja
Članovi sindikata pokušavaju ući na godišnji sastanak Samsungove Uprave
 REUTERS

Predsjednik Uprave Samsunga, Lee Sang-hoon, osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog sabotiranja radničkih sindikata i kršenja južnokorejskih zakona o radu, piše Financial Times.

Južnokorejski je sud, na temelju dokaza Državnog tužiteljstva, presudio da je Lee Sang-hoon, ali i potpredsjednik Kang Kyung-hoon te desetak ostalih zaposlenika u višem menadžmentu južnokorejskog tehnološkog diva, zlostavlja sindikate. Koristili su razne taktike kako bi obeshrabrili sindikalne aktivnosti, među ostalim, prijetili smanjenjem plaća zaposlenicima te raskidali ugovore s podizvođačima koji su pokazivali naklonost prema sindikatima.

Radnički aktivisti pozvali su na žestoku kaznu Samsungovih rukovoditelja uključenih u sabotiranje sindikalnih aktivnosti.

"Ova odluka ima simbolično značenje", rekao je Park Ju-geun, voditelj državne agencije za istraživanje tržišta. "Samsung će se sada naći pod većim pritiskom za poboljšanje svoje korporativne kulture."

Samsung je odbio komentirati presudu suda.

Iz Samsunga su i prije pokazivali netrpeljivost govoreći da sindikati “stvaraju nepotrebne sukobe”. Istraga u Samsungove anti-sindikalne aktivnosti pokrenuta je lani nakon optužbi da je tvrtka radila iza kulisa kako bi potkopavala stvaranje sindikata. Otkriveno je, naime, nekoliko internih dokumenata koji sadrže smjernice za osnivanje sindikata kojima je Samsung pokušavao opstruirati radnike u osnivanju sindikata.

Ovo je tek zadnja u nizu presuda za Samsung koji pokušava vratiti ugled narušen korupcijskim skandalom nakon što je lani Lee Jae-yong, milijarder i nasljednik Samsungovog carstva, optužen za primanje mita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:22