#Ne dirajte nam pivo

Meksikanci bijesni zbog novog zakona kojim se zabranjuje prodaja hladne pive

Javno opijanje u Meksiku zadnjih je godina uzelo maha
Ilustracija
 Reuters

Stanovnici glavnog grada Meksika Mexico Cityja uskoro će biti primorani piti isključivo toplu pivu. To je novi, neobičan prijedloga zakona kojim meksičke vlasti pokušavaju obeshrabriti konzumaciju alkoholu, problema koji je uzeo maha u meksičkom javnom zdravstvu.

Sporni prijedlog meksičke zastupnice Lourdese Paz Reyes, koji je izazvao revolt, ali i porugu na društvenim mrežama, u zakon cilja uvesti zabranu prodaje piva ili pića sa sedam ili manje posto alkohola koja su “ohlađena ili u drugačijem stanju od sobne temperature”.

Zakon bi se odnosio na prodaju piva u lokalnim dućanima, tzv. “chelerías”, malim, obiteljskim trgovinama koje prodaju ohlađenu pivu, po znantno nižim cijenama, a za konzumaciju na licu mjesta (ispred dućana).

Meksikanci su s podsmjehom reagirali na ideju kupovine toplog piva, posebno uzmu li se u obzir tamošnje visoke ljetne temperature, a hashtag #ConLasCervezasNo (Ne dirajte nam pivo) proširio se Twitterom.

- Nevjerojatno je da našim zakonodavcima padaju na pamet takve gluposti, a da prethodno ne riješe prave i ozbiljne probleme u Meksiku, reagirao je na Twitteru Meksikanac Alejandro Haros – Ako stvarno žele obeshrabriti konzumaciju alkohola, ne bi li bilo logičnije to napraviti povećanjem poreza?

S druge strane, pobornici “zabrane hladnog piva” navode da je zemlja preplavljena jeftinim alkoholom i da bi trebalo stati na kraj trgovinama koje prodaju alkohol upitne kvalitete.

Dodatno, javno opijanje u Meksiku zadnjih je godina postalo problem. Alkohol, prema lanjskom istraživanju, konzumira više od 70 posto Meksikanaca, a njih 20 posto u neumjerenim količinama. Čak 76 posto stanovnika Mexico Cityja navelo je “konzumaciju alkohola na ulicama” kao glavni razlog kriminala u svojim četvrtima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:43