Nova regulacija

Među prvim smo zemljama u Europskoj uniji koje uvode pametne tahografe

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

23.4.2019. u 12:06

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

23.4.2019. u 12:06

Metkovic, 080208.
Na pojedinim djelovima zaobilaznice Ploce-Mali Prolog-Metkovic teski kamioni jedva se miomilaze. Uska prometnica jedva podnosi kolicinu prometa. Zbog kamiona i cisterni koji prometuju Ploce-Mali Prolog-Metkovic ugrozeni su i stanovnici svih naselja i mjesta uz zaobilanicu.
Foto: Denis Jerkovic / Cropix
Denis Jerkovic / CROPIX

Ilustracija

Među prvim smo zemljama u Europskoj uniji koje uvode pametne tahografe, upozorili su jučer iz Hrvatske gospodarske komore u čijoj su organizaciji nedavno domaći prijevoznici upoznati s osobinama pametnog tahografa najvećeg svjetskog proizvođača te opreme Continentala VDO.

Sukladno pravilima EU, sva nova vozila, koja se prvi put registriraju, moraju biti opremljena pametnim tahografom do 15. lipnja 2019. godine. - Satelitsko praćenje pozicije vozila, mogućnost daljinskog slanja podataka s tahografa dok je vozilo u pokretu i objedinjavanje podataka prednosti su pametnog tahografa, koji će omogućiti povećanje razine sigurnosti na cestama i veću konkurentnost prijevoznika - ističu u HGK.

Ljubica Herceg, samostalna savjetnica u Sektoru za promet i veze HGK, ističe da je izdavanje tahografskih kartica druge generacije ključno je za uvođenje pametnog tahografa.

- Ministarstvo prometa je s tvrtkom AKD sve brzo napravilo, tako da je  Hrvatska četvrta država članica EU spremna za uvođenje pametnih tahografa - navela je Herceg.