Sjednica Vlade u Čakovcu

Međimurju nove obilaznice, Čakovcu nova kirurgija, javno-privatna investicija u Draškovcu

Premijer Plenković u Prelogu je posjetio i multinacionalnu tvrtku "Hilding Andres"
Sjednica Vlade u Čakovcu, premijer Plenković i župan Posavec
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Nakon današnjih odluka o 3,4 milijarde kuna investicija, ništa u Međimurskoj županiji neće biti kao prije, ocijenio je ministar gospodarstva Darko Horvat na sjednici Vlade posvećenoj poticanju razvoja Međimurske županije u Čakovcu.

Prema riječima ministra gospodarstva, u Međimurju se trenutno odvijaju investicije u vrijednosti 868 milijuna kuna. Među ostalim, naveo je Horvat, gradi se poduzetnički centar u Prelogu, 11 vrtića, revitalizacija staroga grada Zrinskoga te dogradnja čakovečke bolnice.
- Danas nismo uspjeli donijeti odluke o svim projektima koje su predložili gradovi i općine iz Međimurske županije, stoga Vas pozivam da ih dopunite i dovršite kako bi usvojili i njih – poručio je Horvat okupljenim gradonačelnicima, načelnicima općina i dužnosnicima same Međimurske županije koji su nazočili sjednici Vlade.

Najveći dio jučer utvrđenih investicijskih projekata iz državnog i EU proračuna u korist Međimurske županije odnosi se na vodnogospodarske projekte u ukupnoj vrijednosti od 950 milijuna kuna. Zatim slijede investicije u prometnu infrastrukturu najsjevernije hrvatske županije u ukupnom iznosu od 450 milijuna kuna koje se, među ostalim, odnose na dovršetak sjeverne čakovečke zaobilaznice, obilaznicu i novi most u Murskome Središću i obilaznice grada Preloga.

Cakovec, 250719.
U Tehnolosko inovacijskom centru odrzala se sjednica Vlade.
Na fotografiji: Marija Vuckovic i Zdravko Maric.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Marija Vučković i Zdravko Marić

Među većim pojedinačnim investicijama Vlade u Međimurju jučer utvrđenih u Čakovcu, je dogradnja čakovečke opće bolnice u vrijednosti 53 milijuna kuna, čime će ta bolnica dobiti novu dnevnu bolnicu i kirurgiju. Kada su u pitanju privatne investicije u Međimurju koje je Vlada jučer podržala, financijski najveća je izgradnja 'Napredne geotermalne energane' u Draškovcu vrijedna 601 milijuna kuna. Vlada je svoj doprinos tom projektu dala progašenjem energane strateškim investicijskim projektom.

Međimurski župan Matija Posavec izrazio je na sjednici Vlade nezadovoljstvo dosadašnjim odnosom hrvatskih vlada prema Međimurju, ocijenivši da nije bilo pravde u raspodjeli državne pomoći njezinim županijama.

- Međimurci, radišni i poduzetni kakvi jesu, okrenuli su se sami sebi, pa danas, primjerice, možemo s ponosom kazati da od pet zaposlenih, četiri rade u privatnom a jedan u državnom sektoru. Odnos županije prema poduzetništvu prepoznao je i Financial Times koji je proglasio Međimurje za najpogodniju regiju za poduzetništvo – istaknuo je Posavec, zatraživši pomoć Vlade u podizanju plaća u Međimurju i uspostavi namjenskog trošenja proračunskog novca za potrebe romske manjine.

Na poduzetnički elan u Međimurju osvrnuo se, otvarajući sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković, istaknuvši podatak da u gradu Prelogu koji ima oko osam tisuća stanovnika, djeluje čak 244 tvrtki.

- Kroz različite projekte i programe nastaviti ćemo podupirati poduzetnike i obrtnike u Međimurju rješavanjem nekretninskih pitanja, aktiviranjem državne imovine i mjerama iz fondova EU – najavio je Plenković.

Cakovec, Pribislavec, 250719.
Premijer Plenkovic obisao je gradiliste Osnovne skole u Opcini Pribislavec.
Na fotografiji: Premijer Andrej Plenkovic i zupan Matija Posavec.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Osvrnuvši se na djelovanje državnih institucija na rješavanju nategnutih odnosa dijela građana Međimurske županije i romske manjine koja živi u toj županiji, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je policijska uprava Međimurska preraspodijelila svoje službenike kako bi ostvarila bolji nadzor nad sredinama u Međimurju u kojoj je stopa kriminaliteta dva do tri puta veća od državnog prosjeka.

- Rezultati tako preustrojenog rada policije već se vide. Ovo je prva Vlada koja je rješavanju poteškoća u međuetničkim odnosima u Međimurju pristupila na odgovoran i efikasan način – ocijenio je Božinović.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar replicirao je na tvrdnje župana Posavca o zapostavljenosti Međimurja u državnoj politici, ocjenom kako je trenutna Vlada pomogla Međimurju najviše od svih dosada. Na Štromara se nadovezao ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić podatkom da je Vlada iz europskih fondova povukla milijardu i 100 milijuna kuna u korist infrastrukturnih projekata u Međimurju.

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač zatražio je drugačiju raspodjelu poreza na dohodak u korist lokalne samouprave. Čakovcu, požalio se gradonačelnik, nedostaje novca za veće infrastrukturne projekte, navevši kao primjer nedostatna gradska proračunska sredstva za izgradnju nove osnovne škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:09