Nezadovoljstvo

Medika upozorava Vladu: Ne protežirajte pojedine vjerovnike

Nakon Francka i Medika je izrazila nezadovoljstvo procesom sklapanja nagodbe vjerovnika
 CROPIX

Pregovori izvanredne uprave Agrokora i predstavnika glavnih grupa vjerovnika s Adris grupom, Alcom i Agram grupom jučer nisu donijeli značajnije promjene, ali je zato, nakon Francka, i Medika izrazila nezadovoljstvo procesom sklapanja nagodbe vjerovnika.

Medika je najstarija i vodeća veledrogerija u Hrvatskoj, a Jasminko Herceg, predsjednik Uprave te kompanije, javio nam se navodeći da je njegova tvrtka apsolutno za sklapanje nagodbe, ali da inzistiraju na jednakopravnom položaju svih vjerovnika u tom procesu, inače će zaštitu svojih interesa tražiti pravnim putem. "Držimo da svi vjerovnici moraju imati ista prava, odnosno da ne mogu neki vjerovnici imati privilegiranu poziciju u tom procesu u odnosu na druge vjerovnike, a prema nekim medijskim istupima, izjavama i analizama čini nam se da bi se upravo to moglo dogoditi. Nama je u Agrokoru prije par dana rečeno da će nam otpis za 100 milijuna kuna financijskog potraživanja biti 100 posto, a iz medija se može doznati da će nekima, koji imaju ista jamstva kao mi, naplata iznositi 15 do 40 posto. Ako zbilja bude tako, neće nam preostati ništa drugo nego tužiti taj dio nagodbe vjerovnika, ako je Trgovački sud potvrdi, u žalbenom postupku na Visokom trgovačkom sudu i vjerujem da ćemo na tom sudu dobiti parnicu", kazao nam je Herceg. Nije izravno rekao da se tu radi o Adrisu, Alci ili nekom drugom vjerovniku, ali je jasno da se vjerojatno radi o Adrisu s kojim izvanredna uprava vodi posebne pregovore.

Zagreb, 150518.
Vlada. Zavrsen satanak u Vladi.
Na fotografiji: Fabris Perusko i Irena Weber.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Na naše pitanje kako je Agrokor gotovo primoran sklopiti poseban sporazum s rovinjskom tvrtkom zbog toga što njihovo osporavanje tražbina imatelja obveznica dijelom predstavlja sistemski "udar" na nagodbu, jer bi to osporavanje u jako nezgodnu situaciju dovelo veliku skupinu vjerovnika-imatelja obveznica, odgovorio je da ne pristaje na takvo rezoniranje. "Dakle, hoćete kazati da mi koji nismo pokretali tužbe u ovom postupku i bili smo korektni u stvari prolazimo gore u odnosu na one koji su podizali tužbe zbog toga što smo, eto, mi bili korektni. Pa kako je to pošteno? Na to jednostavno ne možemo pristati", naglasio je šef Medike. Kako se moglo doznati, Medika za svoj kredit od 100 milijuna kuna kao zalog ima dionice (putem zadužnice) Zvijezde i Belja, dok Adris, na primjer, ima za zalog (putem zadužnice) dionice Jamnice i Konzuma, a kako je Konzum kapitalno u minusu i bez "aktiviranja" jamstava, nije čudno da u Mediki smatraju da su im jamstva barem jednakovrijedna. Prema njegovim riječima, u Mediki su posebno nezadovoljni činjenicom da ih nitko nije primio na razgovor u proteklih godinu dana, već da im je tek prije nekoliko dana Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika, kazala da će im otpis na potraživanjima za kredit biti na razini 100 posto. "Mislim kako činjenica da se s nekima sklapaju posebni sporazumi i da ih se prima na visokim razinama, a da se prema nama postupa ispod minimuma korporativne kulture, govori o nejednakom tretmanu vjerovnika. Osim toga, mi smo veliki poslovni partneri HZZO-a, bolnica i zdravstvenog sustava, godišnji promet je veći od milijardu kuna, a zbog kašnjenja plaćanja imamo i 250 milijuna kamata koje ne aktiviramo zbog velikog razumijevanja prema svim problemima koji postoje u tom sektoru. Ovo svakako nije prijetnja, samo činjenično opisujem situaciju u kojoj smo mi jako konstruktivni, dok se, eto, u jednom drugom procesu Mediku ne doživljava kao ravnopravnog partnera, već se neke vjerovnike protežira. To jednostavno nije u redu", naglasio je direktor Medike.

Tako se, nakon Francka, službeno oglasio još jedan veliki vjerovnik Agrokora koji je nezadovoljan nekim aspektima proces nagodbe vjerovnika. Otpis sto milijuna kuna ne bi kapitalno ugrozio Mediku, jer stabilno i pozitivno posluje i među ostalim je, prema našim saznanjima, uspjela naplatiti dio starog i graničnog druga za robu i uslugu, a za ostatak duga je ušla u roll-up kredit. To znači da će ukupni dug za robu i usluge od oko 43 milijuna kuna uspjeti u potpunosti naplatiti. Mogući otpis 100 milijuna kuna će, međutim, vjerojatno značajno utjecati na račun dobiti i gubitka Medike, jedne od 40-ak tvrtki koje su izravno financijski kreditirale Agrokor, a jedna od njih desetak koje to nisu radile putem regresnih mjenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:13