Nove prehrambene navike

McDonald's prvi put u povijesti uvodi vegetarijanski Happy Meal za djecu koja ne jedu meso

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.1.2019. u 17:38

AUTOR:

OBJAVLJENO:

3.1.2019. u 17:38

Bolivian children play with a Ronald McDonald statue inside the world's
highest McDonald's restaurant, at 3,600 meters above sea level, in La Paz,
November 28, 2002. Nostalgia surrounded the multinational golden arches as a
Bolivian child wrote to Santa Claus requesting, instead of Christman toys,
that McDonald's doesn't close in Bolivia. The company announced the closing
of it's eight restaurants in Bolivia as part of a plan to shut 175
franchises in ten countries. REUTERS/David Mercado TO MATCH THE
BOLIVIA-MCDONALDS FEATURE STORY
RR - RP3DRHXRXTAB
David Mercado / REUTERS

Ilustracija

Prvi put u povijesti, McDonald’s je uveo prvi vegetarijanski Happy Meal na britansko tržište. Time žele prilagoditi meni sve većem broju djece čiji roditelji ne preferiraju meso, piše iNews.

Odluku su pozdravili vegani i vegetarijanci te naglasili kako ovo pokazuje da hrana na bazi povrća polako postaje svakodnevnom i ne toliko neobičnom.

Glavni dio novog Happy Meala je tostirana tortilja s popečkom od graha, rajčica i paprika umjesto piletine ili junetine, s dodatkom kečapa i zelene salate. Takav vegetarijanski wrap ima samo 209 kalorija, a pun meni sadrži piće i dodatak poput pomfrita, mrkve ili ananasa. Sve skupa košta 2,49 funti (oko 20,50 kuna). Iako sastojci u sebi ne sadrže mlijeko, McDonald’s ih nije reklamirao veganskim jer prolaze kroz iste tostere kao i ostala peciva u restoranu.

Na receptu su radili s britanskim društvom vegetarijanaca (Vegetarian Society) i udrugom majki (BritMums). Čak trećina posjetitelja McDonald’sa u Velikoj Britaniji izjavila je kako im je bitno uključiti što više hrane bez mesa u svakodnevnu prehranu.

Ponuda u hrvatskim restoranima

- Postoji povećana potreba za vege opcijama i fantastično što je McDonald’s to prepoznao i uključio se. To je posebno važno za mlade vegetarijance kako bi imalo što jesti dok su vani s prijateljima – izjavila je Lynne Elliot iz Vegetarian Society.

- Veganska hrana nije rezervirana samo za vegane. Prihvatljiva je za brojne režime prehrane i religije, ali i za sve one koji misle na svijet oko sebe – dodala je Dominika Piasecka iz The Vegan Society.

Osim vegetarijanskog odabira za djecu, od 3. Siječnja je dostupan i ‘spicy’ vegetarijanska tortilja za odrasle.

U hrvatskim McDonald’s restoranima ova opcija još nije dostupna, ali u svojoj ponudi imaju McWrap Crispy Veggie – tortilju s vege fileom od obranog mlijeka, sa svježom salatom i rukolom, rajčicom, sirom i dvije vrste umaka, kao i McChicken Veggie, burgerom koji sadrži vege file od obranog mlijeka, svježu salatu i McChicken umak. Također, može se naručiti vegetarijanska Caesar salata.