Kompas Zagreb zatražio stečaj

Matko Bolanča tuži staru upravu za prijevaru, a o otkazanim aranžmanima ne želi govoriti

Revizorsko izvješće utvrdilo je sumnje o prijevari u razdoblju pregovora o akviziciji
Matko Bolanča,vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora turističke agencije Kompas
 Damjan Tadić / CROPIX

Turistička agencija Kompas Zagreb danas je predala zahtjev za pokretanjem stečajnog postupka, objavio je Matko Bolanča, većinski vlasnik agencije i predsjednik njena Nadzornog odbora, danas na konferenciji za novinare.

- Iako je agencija imala potencijalnog investitora, on je zbog trenutne financijske situacije i velikog broja otkazanih putničkih aranžmana od strane putnika odustao, te je stoga društvo Kompas Zagreb d.d. steklo uvjete za predaju zahtjeva za pokretanje stečajnog postupka – objasnio je Bolanča.

Uz to, Kompas Zagreb podnosi i kaznenu prijavu DORH-u zbog računovodstvene prijevare u razdoblju pregovora o akviziciji. Naime, u travnju je Kompas Zagreb d.d. promijenio svog većinskog vlasnika dionica. Tada je vlasnikom Kompasa postalo društvo Inspire Investments, koje je za račun fonda Inspire Fusion preuzeo 86 posto udjela u toj agenciji, a ugovor su potpisali Matko Bolanča za račun fonda te dotadašnji većinski vlasnik i direktor Kompasa Ivan Pukšar.

U sklopu tih pregovora izvršeno je dubinsko snimanje pravnih i poslovnih elemenata kompanije, a u svibnju ove godine nova je uprava dobila izvješće revizije za 2017. kojim je utvrđena ranije osnovana sumnja na računovodstvenu prijevaru.

Točnije, utvrđeno je da su računovodstveni podaci o prihodima, rashodima te o gubitku prije oporezivanja bili pogrešno navedeni. Tako su prihodi bili prikazani četiri milijuna kuna veći, a rashodi čak 17 milijuna kuna manji, dok je za gubitak prije oporezivanja bilo navedeno da je kompanija poslovala s dobiti od 300.000 kuna, a zapravo se radilo o gubitku 20,7 milijuna kuna.

Uz to, lažno su bili prikazani i podaci o poslovanju društva. Primjerice, kao kapital društva za 2016. bio je naveden iznos od 4,2 milijuna kuna, dok je kompanija zapravo bila u minusu za 13,3 milijuna kuna. Lažno su bile prikazane i kratkotrajne obveze prema dobavljačima za koje je u predakvizicijskom razdoblju bila navedena brojka od 4,1 milijun kuna, a ne 5,3 milijuna kuna, koliko su te obveze iznosile, te je lažno bila prikazana i aktiva društva (5,9 milijuna kuna umjesto 5,2 milijuna kuna).

Nažalost, na konferenciji nije bilo riječi o oštećenim putnicima, otkazanim putovanjima i povratu novca, budući da Bolanča, kako je naglasio, “ne može odgovarati na upite o putnicima niti bilo koja tehnička pitanja”. Isto tako, ne zna se ni što će biti s pet Kompasovih poslovnica, kao niti sa zaposlenicima kompanije, kojih trenutno ima 30. Kada je Bolanča preuzeo Kompas, u agenciji je bilo zaposleno 75 radnika.

Pukšar: 'Odlučno odbacujemo bilo kakvu vezu s nastalim slučajem'

Na današnjoj press konferenciju Kompasa, na kojoj je objavljeno da Kompas ide u stečaj, većinski vlasnik agencije i predsjednik njena Nadzornog odbora Matko Bolanča dio krivnje je svalio na bivše vlasnike te najavio kaznenu prijavu DORH-u zbog računovodstvene prijevare u razdoblju pregovora o akviziciji. Naime, u travnju je Kompas Zagreb promijenio svog većinskog vlasnika dionica i vlasnikom Kompasa postalo društvo Inspire Investments. Ugovor su potpisali Matko Bolanča za račun fonda te dotadašnji većinski vlasnik i direktor Kompasa Ivan Pukšar.

Bivši suvlasnik Kompasa na Bolančine je navode oštro reagirao. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Vezano uz informacije koje su danas podijeljene novinarima na press konferenciji u Kompasu, odlučno odbacujemo sve navedene informacije s kojima Matko Bolanča krivnju za svoj neuspjeli projekt preuzimanja turističke agencije Kompas Zagreb d.d. pokušava prikazati kroz prije svega neistinite podatke o poslovanju tvrtke od prije nekoliko godina te na bivšu Upravu tvrtke iako je ključno pitanje što se je dogodilo s tvrtkom nakon preuzimanja.

Time Bolanča odvraća pažnju i odgovornost s činjenica da je Kompas u nekoliko zadnjih mjeseci od svojih klijenata i poslovnih partnera naplatio značajna novčana sredstva za koja nije bio u mogućnosti pružiti uslugu niti vratiti novac – koji je očito nestao. Naime, navedeni a netočni i neprovjereni podaci o poslovanju Kompasa odnose se na sada već davna protekla razdoblja i niti na koji način ne predstavljaju nikakvo dugovanje koje bi bivši vlasnici prenijeli na novog kupca – dapače, tvrtka je u trenutku kupnje/ prodaje uredno podmirivala i podmirila sve svoje financijske obveze.

Cijela transakcija prodaje trajala je više od godinu dana nakon temeljite dubinske analize od strane renomirane revizorske tvrtke te odvjetničkog ureda u kojoj je razmijenjeno desetke tisuća dokumenata. Budući vlasnik bio je precizno upoznat s načinom rada i organizacijom poslovanja te sa svim financijskim podacima a o čemu postoji sva potrebna dokumentacija koju smo spremni dostaviti svim institucijama. Odlučno odbacujemo bilo kakvu vezu s nastalim slučajem koji je plod loše namjere i neznanja od strane trenutno odgovornih osoba, a što ćemo i dokazati.

Posebno napominjem da me u zadnjih godinu dana trenutni vlasnik nije kontaktirao niti na koji način niti mi je predočen makar i jedan sporni dokument te sam konsterniran činjenicom da netko može izaći pred javnost s ovakvim objedama – skrivajući iza njih vlastitu nesposobnost. Osim ako se ne radi o nekim drugim namjerama, a za koje će se tek utvrditi činjenice koje ću podastrijeti na uvid.

U ovom trenutku najbitnije je utvrditi na koji način će Kompas putnike obeštetiti u najkraćem mogućem vremenu i vratiti im njihov novac, a na što očito potpuno nepripremljeni Gdin Bolanča nije znao odgovor."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:53