Delegacija u Parizu

Marin Pucar: 'Prehrambena industrija je područje za jačanje suradnje Hrvatske i Francuske'

Zatražio je i poseban sastanak s francuskim tvrtkama koje trguju s robom široke potrošnje
Sastanak hrvatskih i francuskih gospodarstvenika u Parizu
 Hrvatska gospodarska komora / press

Prehrambena industrija je područje u kojem se može ojačati suradnja i podići trgovinska razmjena između Hrvatske i Francuske, kazao je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar na današnjem sastanku gospodarstvenika ovih dviju zemalja.

Pucar, član hrvatske gospodarske delegacije koja ovih dana boravi u Parizu, zatražio je i poseban sastanak s francuskim tvrtkama koje trguju s robom široke potrošnje (eng. Fast-Moving Consumer Goods) kako bi razgovarali o novim poslovnim odnosima.

- Dobro je da su uz nas predstavnici Vlade i institucija poput HGK i MEDEF-a jer uz njihovu pomoć poduzetnici mogu puno sigurnije pristupiti otvaranju novih tržišta - dodao je.

Uz Podravku, na sastanku s MEDEF-om, najvećim francuskim udruženjem poslodavaca s više od 750.000 članica, sudjelovali su i predstavnici Đure Đakovića, Končara, AD Plastika te Spin Valisa.

Odlazak stručnjaka koči investicije

Recimo, solinska tvrtka AD Plastik izrađuje proizvode za više od 90 modela vozila koji se isporučuju u preko 20 zemalja, dok je Francuska prema ostvarenim poslovnim prihodima jedno od njihovih najznačajnijih tržišta.

- Ovdje poslujemo s tvrtkama poput Renaulta, Citroena i Peugeota, a planiramo i dodatno jačanje plasmana na francusko tržište - istaknuo je predsjednik Uprave Marinko Došen.

Također, Đuro Đaković surađuje s francuskom kompanijom Saint Jean Industries.

- Proizvodimo aluminijske dijelove za renomirane svjetske automobilske marke. Partneri smo s Đurom Đakovićem i brojnim drugim domaćim kooperantima. Surađujemo s državnim institucijama na zadržavanju radnika i dodatnom poboljšanju ulagačke klime u Hrvatskoj - izjavio je Emile Di Serio, predstavnik te kompanije.

Dodao je i kako je odlazak hrvatskih kvalificiranih radnika u zapadne zemlje velik problem koji koči strane investicije. S druge strane premijer Plenković tvrdi kako su gospodarski rast od tri posto, rast izvoza, plaća i broja radnih mjesta „pokazatelji da je Hrvatska zemlja poželjna za investiranje”. Dodao je i kako je cilj Vlade što brži ulazak u Schengen i eurozonu čime bi porastao i kreditni rejting Hrvatske.

Francuzi 9. po ulaganjima u Hrvatsku

Inače, kako navode iz Hrvatske gospodarske komore, prošle je godine Hrvatska u Francusku izvezla robe u vrijednosti 361,8 milijuna eura, dok smo iz Francuske uvezli 535,4 milijuna eura. Osim toga, ukupna francuska ulaganja u Hrvatsku u razdoblju od 1993. do kraja prvog kvartala ove godine iznosila su 973 milijuna eura, čime Francuska zauzima 9. mjesto među najznačajnijim zemljama ulagačima u Hrvatsku. Ipak, stoji u priopćenju HGK, taj iznos predstavlja samo tri posto ukupnih direktnih stranih ulaganja u Hrvatsku, a potencijala ima za puno više.

- Trgovinska razmjena Hrvatske i Francuske konstantno raste. No, moja želja je da se naši gospodarski odnosi približe onima u sportu gdje smo u samom svjetskom vrhu. To moramo preslikati i u gospodarstvo kroz partnerstva u lancima dodane vrijednosti, primjerice u automobilskoj industriji Francuska ima velike proizvođače, a Hrvatska ima 'cutting edge' auto tehnologiju i razvoj koji može biti nadogradnja u vidu više dodane vrijednosti konačnog proizvoda - zaključio je Luka Burilović, predsjednik HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:30