Stav Ministarstva financija

Marić: 'Pitanje plaća Uljanikovcima nije stvar novca nego je li to moguće'

Zdravko Marić objasnio je stav Ministarstva financija vezan uz novu isplatu plaća radnicima Uljanika
Ministar financija Zdravko Marić
 Davor Pongračić / Hanza Media

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu da je poznat stav Ministarstva financija vezan uz novu isplatu plaća radnicima Uljanika, dodavši da to nije stvar novca nego toga je li nešto moguće i zakonito.

Na pitanje novinara uoči užeg kabineta Vlade hoće li država osigurati plaću radnicima Uljanika za rujan, Marić je kazao da na tu temu nema ništa novo za dodati u odnosu na ono što je jučer rekao ministar gospodarstva Darko Horvat.

Isto tako na konstataciju novinara da novaca nema odgovorio je: "Nije stvar novca, nego je stvar je li nešto moguće i zakonito i je li u skladu s nekim pravilima i procedurama. To smo rekli već nekoliko puta. Isto tako, danas pričamo u rujanskoj plaći, što će se promijeniti do listopadske plaće?", zapitao je Marić.

Radnicima Uljanika, nakon više od tjedan dana prosvjeda krajem kolovoza, bile su isplaćene plaće za srpanj i kolovoz.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ranije je kazao da će u 13 sati održati sastanak sa sindikalnim predstavnicima iz Pule o situaciji u Uljaniku.

"Od jučer smo počeli polako pripremati da eventualni strateški partneri mogu ponaosob razmišljati o brodogradilištima u Puli i Rijeci. To je novitet koji ulazi u program restrukturiranja i mislim da ćemo na taj način puno lakše naći potencijalne strateške partnere", izjavio je Horvat u srijedu. Na pitanje znači li to da bi se 3. maj mogao izdvojiti iz Uljanik grupe i tražiti neku svoju budućnost, Horvat je odgovorio potvrdno.

Ponovio je da se za Uljanik traži program restrukturiranja u skladu sa smjernicama Europske komisije te da je želja i dalje ista: oba brodogradilišta osposobiti za funkcioniranje na tržišnim načelima.

Nacrt programa restrukturiranja u srpnju je poslan na odobrenje u Europsku komisiju, a Komisija je na taj plan reagirala sa 75 primjedbi. Od Uprave Uljanika Ministarstvo gospodarstva zatražilo da svoj prijedlog restrukturiranja uskladi sa zahtjevima Komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:08