Vlada prihvatila izvješće

Manjak robnih zaliha 24,2 milijuna kuna: 'To ćemo pokriti iz viška prihoda'

Vlada je u Sabor poslala i izmjene i dopune Zakona
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je u četvrtak prihvatila izvješće o stanju i upravljanju robnih zalihama za 2018. godinu koje pokazuje manjak prihoda u odnosu na rashode od 24,2 milijuna kuna, što će se pokriti iz viška prihoda i primitaka prenesenih iz prošle godine.

Ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 70,3 milijuna kuna, a rashodi u iznosu od 94,5 milijuna kuna.

"Ostvaren je manjak prihoda i primitaka u iznosu od 24,16 milijuna kuna koji se pokriva sredstvima iz viška prihoda i primitaka koji su preneseni iz prošle godine. Preneseni prihodi i primitci iznose 32,47 milijuna kuna i oni će se utrošiti u nabavu strateških robnih zaliha te za tekuće investicijsko održavanje skladišta", rekla je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman.

Usklađivanje zakona s uredbom o sekuritizaciji

Vlada je u Sabor poslala i izmjene i dopune Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom, kao i onog o alternativnim investicijskim fondovima, radi usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a, odnosno uredbom o sekuritizaciji.

Njima se omogućava provedba uredbe Europskog parlamenta i Vijeća od 12. prosinca 2017. o utvrđivanju općeg okvira za sekuritizaciju i o uspostavi specifičnog okvira za jednostavnu, transparentnu i standardiziranu sekuritizaciju, te o izmjenama postojećih direktiva, koje su sve stupile na snagu 1. siječnja ove godine.

Izmjenama se društvima za upravljanje, udruženjima za alternativne investicijske fondove, kao i one otvorene, daje mogućnost obavljanja poslova servisera, što znači da mogu svakodnevno aktivno upravljati portfeljem koji je uključen u sekuritizaciju, ako se na njega takvi poslovi delegiraju.

Uvodi se i dodatna obveza u vezi upravljanja izloženosti prema sekuritizaciji, a donijete su i određene izmjene kod prekršaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:33