Ljuti na sve

Mandarinari opet traže od Vlade milijunske dotacije: 'Svi nam ruše cijenu'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.10.2019. u 9:10

AUTOR:

OBJAVLJENO:

19.10.2019. u 9:10

Metkovic, 131012.
Berba nandarina u Dolini neretve na plantazi Zeljke Palinic.
Ove jeseni u Dolini Neretve ubrati ce se 60 tisuca tona ovog voca, od cega ce se vecina izvesti na trziste zemlja EU i Rusije. Ministarstvo poljoprivrede potice otkup mandarine sa 0.8 kuna po kilogramu uz zajamcenu cijenu od tri kune.
Nostelj poljoprivrednog gospodarstva odnosno poslodavac sezonske radnike prijavljuje kupujuci vaucer koji izdaje ministarstvo financija te uplacujuci porez i prirez.
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Denis Jerković / CROPIX

Berba mandarina

Iako je ovogodišnja berba mandarina započela isplatom od 20 milijuna kuna na račune 1602 proizvođača za 1646 hektara pod mandarinama (oko 12.150 kn po hektaru), vrlo brzo proizvođači su se počeli žaliti na uobičajene problem: na veliki pad cijena, nedostatak i skupoću radne snage, nelojalnu konkurenciju iz uvoza koja im ruši cijene...

Novost ove sezone u kojoj se očekuje oko 35.000 tona, što je dvadesetak posto manje od lanjskog uroda, ali i duplo više od domaćih potreba (oko 17.000 tona), su problemi s fitosanitarnom inspekcijom za koju se nije znalo hoće li raditi prošlog vikenda na inače neradne dane subotu i nedjelju. Velike količine mandarina koje su čekale inspekciju ispred otkupnih centara zapakirane za izvoz izazvale su paniku kod proizvođača koji do petka nisu znali hoće li inspekcija pregledati njihove pošiljke.

Neradna nedjelja

No, kako je i obećala na sastanku s proizvođačima, ministrica Marija Vučković dala je nalog da inspekcija radi, a novi glavni državni inspektor Andrija Mikulić napisao je Uredbu kojom su od 4. listopada do 1. prosinca svi vikendi radni za inspektore. Sada proizvođači traže još veće aktivnosti inspekcije i to u nenajavljenim kontrolama zbog problema s vaganjem i neizdavanja otkupnih blokova pa proizvođači nemaju nikakvu garanciju za predanu robu. Udruga proizvođača agruma i povrća “Neretvanska mladež”, traži od države još 20 milijuna kuna jer “problemi u prodaji obično nastaju zbog dozrijevanja većine sorti, ali i sve prisutnijih mandarina iz drugih proizvodnih područja EU i trećih zemalja, što uzrokuje pad cijene ispod cijene koštanja. Kako bi ovaj problem riješili, zahtijevamo od Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da iznađu poziciju u proračunu”.

Još bez prijave

Navode i kako je kršenje Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama kod većine otkupljivača postalo normalna stvar.

Upozoravaju kako je ovogodišnja početna otkupna cijena mandarina bila 3,50 kuna za kilogram (najbolji kalibri 1, 2, 3) i 2,50 (4...), već drugi dan cijena je pala na 3,00 odnosno 2,00 i 1,50 kuna, a početkom tjedna jedan od otkupljivača cijenu je dodatno spustio na 2,30 kn za kalibre 1., 2. i 3.

U isto vrijeme prodajna cijena u trgovačkim centrima je bila do 10 kuna (na akcijama 6,99), a na tržnicama od 8 do 12 kuna. Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju kako se oni ne mogu miješati u određivanje otkupnih cijena, a proizvođači mogu poslati prijave na adresu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja koje je nadležno za provođenje Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama.