Slučaj 1MDB

Malezija podnijela kaznenu prijavu protiv Goldman Sachsa: 'Sudjelovali su u pranju novca'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

17.12.2018. u 12:36

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

17.12.2018. u 12:36

Lai Seng Sin / Gary Cameron / Reuters / Profimedia, Alamy

Bivši premijer Malezije Najib Razak, sjedište Goldman Sachsa i bivši izvršni direktor Goldman Sachsa Lloyd Blankfein

Malezija je podigla kaznene prijave protiv američke investicijske banke Goldman Sachs i dvojice njihovih bivših zaposlenika koji se sumnjiči za pranje novca preko malezijskog državnog fonda 1MDB-a.

Prijave su u ponedjeljak podnesene protiv dva bivša bankara Goldman Sachsa Tima Leissnera i Rogera Nga, bivšeg zaposlenika 1MDB-a Jasminea Looa te financijaša Jhoa Lowa koje se povezuje s koruptivnim radnjama, piše Reuters.

Malezijski državni tužitelj Tommy Thomas u svojoj izjavi istaknuo je kako će tužiteljstvo tražiti izricanje kazne zatvora u trajanju od 10 godina za dvojicu optuženika, ali višemilijunsku odštetu od banke.

- U optužnici stoji da su okrivljenici pronevjerili 2,7 milijarde dolara od prihoda obveznica koje su izdale podružnice fonda 1MDB, a koje je aranžirao i potpisao Goldman Sachs - rekao je Thomas u svojoj izjavi.

Ovo je, inače, prva kaznena prijava na teret Goldman Sachsa u slučaju 1MDB. Iako su već prošlog mjeseca istragu pokrenule SAD, Malezija i još najmanje četiri države zbog sumnje u izvlačenje 6,5 milijardi dolara kroz tri ponude obveznica u 2012. i 2013. godini, iz američke banke i dalje tvrde da je riječ o 'krivo usmjerenoj optužnici' te navode kako će nastaviti surađivati s vlastima.