HUP o ubrzanju rasta BDP-a

Majetić: Prostora za daljnje ubrzanje gospodarskog rasta ima, ali treba nam podrška Vlade

Postoji prostor za snažnije rasterećenje poslodavaca - tvrde u HUP-u
Davor Majetić
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravila je ubrzanje gospodarskog rasta u drugom ovogodišnjem tromjesečju, no upozorila je poslodavcima potrebno dati dodatne poticaje kako bi pridonijeli ubrzanju rasta gospodarstva.

"Pozdravljamo svaki pozitivan pomak u rastu BDP-a, posebno rast izvoza, no ono što poslodavci poručuju kroz HUP jest da prostora za daljnji rast ima, pri čemu je najveći ograničavajući faktor nedostatak radne snage. Ulaganje raspoloživih sredstava poslodavaca u podizanje plaća radnicima nije još uvijek dostatno da bi se kompenzirao nedostatak radnika na tržištu. U ovom trenutku hrvatsko gospodarstvo u povećanje plaća ulaže sredstva namijenjena rastu poslovanja i investicijama, a poslovanje bez rasta znači stagnaciju te dugoročno i pad. Ističemo da bi rast BDP-a mogao biti i značajniji kada bismo ponudili rješenja koja će poslodavcima omogućiti da zadrže postojeće radnike, povećaju zaposlenost te dodatno povećaju plaće", poručio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

U krovnoj poslodavačkoj udruzi stoga preporučuju da se izmijene zakoni koji su, kako ističu, prva prepreka dodatnim pozitivnim promjenama. Slično su, inače, nedavno rekli i Zdravku Mariću, ministra financija, na sastanku koji su prošlog tjedna imali s njim.

"Postoji prostor za snažnije rasterećenje poslodavaca, poput toga da se smještaj radnika i topli obrok tretiraju kao neoporeziv trošak, da se podigne prag neoporezivog dijela plaće kako bi se mogla isplatiti 13. plaća radnicima, da se razmotri mogućnost ponovnog zapošljavanja umirovljenika i da se smanji PDV na smještaj i ugostiteljstvo. Takvim i drugim izmjenama o poticajima ojačali bismo vlastitu konkurentnost, postali atraktivniji u privlačenju i sprečavanju odlaska mladih te snažnije odgovorili na tržišne prilike", zaključuje Majetić u komentaru HUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:56