Produljenje sezone

Mađarskih turista u Hrvatskoj do kraja rujna više nego cijele prošle godine

Mađarska je jedno od ključnih tržišta s pozitivnim utjecajem na produljenje turističke godine
Ilustracija
 Luka Gerlanc / Hanza Media

Mađarski turisti ove su godine pojačano dolazili u Hrvatsku, pa ih je u prvih devet mjeseci bilo 595 tisuća ili 8 posto više nego u prvih devet mjeseci 2017., a ostvarili su 3,1 milijun noćenja ili 6 posto više, izvijestili su iz Glavnog ureda HTZ-a.

Tako je do kraja rujna broj mađarskih turista premašio ukupni lanjski broj njihovih turističkih dolazaka.

"U Mađarskoj smo ove godine zadržali pozitivne trendove i poziciju Hrvatske kao jedne od najpopularnijih destinacija njihovih turista. To je vrlo važno tržište za hrvatski turizam, već tradicionalno među top 10 tržišta, gdje nastavljamo s fokusiranom promocijom, tim više jer su nam mađarski turisti vjerni gosti i dobro poznaju našu ponudu", istaknuo je povodom rezultata s tog tržišta direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

Staničić je ocijenio i da je Mađarska jedno od ključnih tržišta s pozitivnim utjecajem na produljenje turističke godine, a većina tih turista u Hrvatsku dolazi u individualnoj organizaciji, i to najviše u Crikvenicu, Vir, Rovinj, Opatiju, Medulin, Rab, Zadar, Lopar, Poreč, Zagreb i Vodice.

Od smještaja najviše biraju obiteljski smještaj, koji u ukupnom prometu iz Mađarske ima udjel od oko 50 posto, dok ih oko 23 posto dolazi u hotele.

Nova direktorica HTZ-ovog predstavništva u Mađarskoj Ivana Herceg također naglašava važnost mađarskog tržišta za hrvatski turizam, najavljujući za 15. listopada poslovnu radionicu hrvatskih i mađarskih partnera u Akademiji znanosti u Budimpešti.

"Sadašnji i novi hrvatski i mađarski turistički partneri na radionici će razgovarati o suradnji te još boljem povezivanjem ponude i potražnje u organiziranom segmentu koji uključuje turističke agencije i touroperatore", poručuje Herceg, dodavši da Mađari kao veliku prednost Hrvatske ističu sigurnost, dobru povezanost autocestama i blizinu te je stoga i jedan od osnovnih ciljeva radionice povećanje broja mađarskih turista pred i posezoni, kao i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:49