Dnevni report Gojka Drljače

Macron: Ovo je trenutak istine za EU - ili 400 mlrd. eura ili raspad

Francuska traži dodatnih 400 milijardi eura alokacije iz EU proračuna na sredstva koja su već osigurala Europska središnja banka i ostale EU institucije
Angela Merkel, Mark Rutte, Emmanuel Macron i Giuseppe Conte
 AFP /ANP

Dramatične izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona svojevrsni su ultimatum bogatijim i fiskalno dogovornijim zemljama sjeverne Europe da moraju pristati na zajedničko financiranje gospodarskog oporavka pod uvjetima južnih zemalja ili Europska unija više neće postojati jer će, prema njegovom mišljenju, izgubiti smisao.

Macron je u Elizejskoj palači dao intervju za The Financial Times u kojem je poručio kako EU „nema izbora“ nego „izdati zajednički dug sa zajedničkim garancijama“, a kako bi se financiralo članice prema njihovim potrebama. Poznato je da se Njemačka i Nizozemska protive toj ideji. Macron inzistira da je ovo „trenutak istine“ za Europu, za njeno zajedničko tržište i solidarnost tijekom pandemije. „Ako ovo ne učinimo danas, kažem vam da će populisti pobijediti – danas, sutra, dan nakon toga, u Italiji, možda Francuskoj i drugdje“, dramatično je naglasio Macron .

Francuska traži dodatnih 400 milijardi eura alokacije iz EU proračuna na sredstva koja su već osigurala Europska središnja banka i ostale EU institucije. Na pitanje što će se dogoditi ako se ne postigne sporazum oko takvog fonda, hoće li doći do kolapsa eurozone, Macron je odgovorio eksplicitno:

„Da, moramo biti jasni – i europske ideje... Ne možete imati zajedničko tržište ako neke žrtvujete.“

Očigledno je da se u EU razvija ogromna financijska drama te da su juže zemlje svjesne kako dugoročno više ne mogu kontrolirati putanje fiskalnih dugova. Istodobno, sada su već i javne financije sjevernih zemalja također vrlo nategnute te ne žele ugroziti svoje nacionalne ekonomske, zdravstvene i socijalne sustave pomažući jugu.

U situaciji kad značajno rastu prinosi odnosno cijena talijanskog duga u odnosu na cijenu po kojoj se zadužuju Nijemci, očigledno je da se upravo čistom financijskom mehanikom trenutačno još više produbljuje jaz između grupe južnih i sjevernih zemalja.

Macronova je procjena kako su mnoge zemlje ionako već pogazile odrednice EU sporazuma te financiraju posljedice COVID-19 krize izvan dogovorenih okvira.

„Mi ćemo nacionalizirati nadnice i P&L (profit and loss – financijske račune) skoro svih naših biznisa… Sve naše ekonomije, uključujući one liberalne to rade. To je protiv svih dogmi, ali je tako.“

Macron je rekao kako je u konstantnom dijalogu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i nizozemskim premijerom Markom Rutteom oko financiranja oporavka EU. Uz to je podsjetio kako se ne bi trebala ponoviti greška kakvu je napravila Francuska kad je nakon prvog svjetskog rata inzistirala na repatrijaciji od Njemačke, što je rezultiralo Hitlerovim populizmom i katastrofom drugog svjetsko rata. Macron smatra kako danas svijetu treba nešto poput Marshallovog plana ili „helikopterskog novca“.

Ukratko, velika drama u Europi zbog fiskalnih pojekcija. Čini se da su moguće sve opcije.

Dnevna preporuka:

Mish Talk: Evo jedne novije rasprave o hiperinflaciji. Zašto sve više ozbiljnih stručnjaka počinje slutiti da bi sada opet mogla biti pokrenuta inflacijska lavina, a drugi misle da je to glupo?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:34