Odluka EK-a

Luksemburg nije prekršio zakone o poreznim olakšicama u slučaju McDonald's-a

Razlog izbjegavanja oporezivanja u dvije zemlje bila je nepodudarnost njihovih zakona
Big Mac
 Profimedia, Alamy

Europska komisija zaključila je da Luksemburg nije prekršio europske zakone poreznim olakšicama zahvaljujući kojima je američki lanac restorana brze hrane McDonald's izbjegao plaćanje poreza u Velikom Vojvodstvu i u Sjedinjenim Državama.

Detaljna istraga pokazala je da je u ovom slučaju razlog izbjegavanja oporezivanja u dvije zemlje nepodudarnost luksemburških i američkih zakona, a ne posebni tretman u Luksemburgu, rekla je europska povjerenica Margrethe Vestager.

„Stoga Luksemburg nije prekršio zakone EU-a o državnoj pomoći“, dodala je Vestager.

Medijski pozorno praćena istraga pokrenuta je 2015. godine a bila je fokusirana na korporativnu strukturu američkog giganta, uključujući njegovu kompaniju sa sjedištem u Luksemburgu McDonald's Europe Franchising, koja ima podružnicu u SAD-u.

U tu su se kompaniju slijevali rojaliteti za restorane u Europi, Ukrajini i Rusiji a zbog rupa u američkim i luksemburškim poreznim zakonima nije bila obvezna plaćati porez na te prihode ni u jednoj od navedene dvije zemlje.

„Ostaje, naravno, činjenica da McDonald's uopće nije platio porez na te prihode, što se ne bi smjelo događati gledano sa stajališta porezne pravednosti“, dodala je europska povjerenica, izrazivši zadovoljstvo promjenama sustava oporezivanja u Luksemburgu.

EK je proveo nekoliko istraga o poreznim olakšicama multinacionalnim kompanijama koje su dobile veliki publicitet u medijima. Utvrđeno je da su Irska, Luksemburg i Nizozemska poreznim aranžmanima odobrenima Appleu, Amazonu, Engieju, Fiatu i Starbucksu prekršili europske zakone, napominje agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:17