Slabija sezona

Lošiji kolovoz i za kampove, stiglo je pet posto manje turista: 'Prevruće je'

Dvoznamenkasti rast turizma stvar je prošlosti, svaki rast u današnjim okolnostima je dobar rezultat
Ilustracija, kamp na Jadranu
 Profimedia, Panthermedia

Osim hotelijera koji su ovogodišnji kolovoz započeli s laganim minusom, u prvom tjednu osmog mjeseca deficit bilježe i domaći kampovi, iako oni za rezultate ne prozivaju konkurenciju iz Tunisa i Turske - već vrućinu.

“Prijašnji mjeseci bili su pozitivni, no istina je, u kolovozu bilježimo minus koji s današnjim danom iznosi pet posto. Ipak, neovisno o tome, gledajući ukupne rezultate od početka godine, u noćenjima i dolascima ostvarili smo rast od 2,3 posto tako da nema potrebe za neku zabrinutost. Ne bih rekao da su tom minusu kumovale cijene, iako su ih i kampovi ove godine nešto podignuli, nego prije mislim da je razlog u velikim vrućinama koje nisu baš pogodne za kampiranje”, izjavio je za Jutarnji list predsjednik Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš.

Strepnja

Loš početak kolovoza, o kojem je Jutarnji list pisao jučer, tako ove godine zadaje brige većini turističkih djelatnika, od kojih mnogi strepe hoće li rezultati, i oni statistički o dolascima i noćenjima kao i oni o ukupnim prihodima iz turizma, ove godine uopće bilježiti pozitivu, kad već sigurno nećemo bilježiti dvoznamenkaste poraste na kakve smo bili navikli u prijašnjim godinama.

Promjene

“Dvoznamenkasti rast turizma definitivno je stvar prošlosti, a svaki rast u ovim današnjim okolnostima mislim da se može smatrati dobrim rezultatom. Ono što se vidjelo početkom srpnja, dakle naznake nešto lošije sezone, očito se nastavilo i u kolovozu što sada znači da trebamo ozbiljno početi razmišljati o strukturnim promjenama, kako po pitanju domaćeg smještajnog portfelja, tako i po pitanju strateškog opredjeljenja našeg turizma”, kazao je za Jutarnji direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, napomenuvši kako 50 posto domaćeg smještaja otpada na onaj privatni, dakle kod iznajmljivača.

Prognoza

Osim toga, Ostojić problem domaćeg turizma i ovogodišnje sezone ne vidi samo u oporavku konkurencije već u ukupnoj konkurentnosti domaćeg turizma čije je podizanje, napominje, preduvjet za stabilan rast sektora.

“Ne možeš rasti isključivo na inerciji nečega iz prošlosti”, kaže Ostojić.

Ipak, treba reći kako usporavanje rasta domaćeg turizma nije stiglo iz vedra neba, jer dobar dio turističkih stručnjaka već neko vrijeme prognozira kako hiperpotražnja za Hrvatskom u jednom trenutku mora stati, posebno s obzirom na činjenicu da u sezoni imam ograničene kapacitete, a izvan sezone pak problem sadržaja, posebno ako nas ne posreći vrijeme.

Dodatnom smanjenju potražnje nije pomogla niti činjenica što je dobar dio sektora, nošen odličnim rezultatima lanjskih godina, ove godine prilično podigao svoje cijene što će, s obzirom na sve veću ponudu last minute smještaja i popusta, u kolovozu očito malo korigirati.

DZS: Pad broja turističkih noćenja u lipnju

U Hrvatskoj je u komercijalnom smještaju u lipnju ostvareno 2,6 milijuna dolazaka i 11,9 milijuna noćenja, što je u odnosu na lipanj prošle godine 4 posto više dolazaka i 1,5 posto manje noćenja, dok je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 6 milijuna dolazaka i 22 milijuna noćenja, što je rast od 12, odnosno 9 posto u odnosu na lani.

Prema u petak objavljenom izvješću Državnog zavoda za statistiku, u lipnju su domaći turisti zabilježili 234 tisuće dolazaka, 13 posto više u odnosu na lani, i 781 tisuću noćenja, što je rast 14,4 posto.

S druge strane, strani su turisti ostvarili 2,4 milijuna dolazaka i 11,1 milijun noćenja, odnosno 3,2 posto više dolazaka i 2,4 posto manje noćenja u odnosu na lanjski lipanj.

Najviše noćenja stranih turista u šestom mjesecu ove godine imali su Nijemci, 2,4 milijuna ili 21,8 posto od ukupnog broja noćenja. Slijedili su Austrijanci, s 1,1 milijun noćenja ili 10,2 posto, te Slovenci, s 901 tisućom noćenja ili 8,9 posto od ukupnog broja noćenja.

Međutim, samo su Slovenci u plusu u odnosu na prošlogodišnji lipanj, budući da je s tog područja ostvareno 9,1 posto više noćenja, dok su Nijemci u minusu od 27,6 posto u noćenjima te 22,2 u dolascima, pa je ukupno u lipnju registrirano 354 tisuće njihovih dolazaka.

Turisti iz Austrije zabilježili su, pak, pad noćenja za 2,6 posto, te 15,6 u dolascima.

Najviše najviše noćenja u lipnju zabilježio e Rovinj, 589 tisuća.

Najviše noćenja, 5,2 milijuna, ostvareno je u sobama, apartmanima i kućama za odmor. U odnosu na lanjski lipanj, radi se o rastu broja noćenja za 6 posto.

Od siječnja do kraja lipnja, domaći su turisti ostvarili 889 tisuća dolazaka i 2,2 milijuna noćenja, što je 11 posto više dolazaka i 10 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

Strani su turisti, pak, ostvarili 5,2 milijuna dolazaka i 19,9 milijuna noćenja, što je porast dolazaka za 13 posto i noćenja za 9 posto. Najviše noćenja u šestomjesečnom razdoblju ostvarili su turisti iz Njemačke, Austrije i Slovenije.

Turistima je u lipnju ove godine bilo na raspolaganju 354 tisuće soba, apartmana i mjesta za kampiranje s ukupno 927 tisuća stalnih kreveta, pokazuju podaci DZS-a. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:22