Etički standardi

Londonski tjedan mode najavio preokret u modnoj industriji, PETA umjesto prosvjeda slavi!

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.9.2018. u 9:34

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.9.2018. u 9:34

- London, Britain - 20180914-PETA cats pounce on London Fashion Week to celebrate Fur-Free Catwalk. Following the announcement that this season's London Fashion Week will not showcase any animal fur, a gang of PETA cats strut outside the event to celebrate the fur-free catwalks. -PICTURED: Atmosphere (PETA Celebrates Fur-Free Catwalk)
-, Image: 386724341, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, INSTAR Images
Profimedia, INSTAR Images

Ovogodišnji Londonski tjedan mode koji je počeo u petak, prvi put potpuno je odbacio krzno dok sve veći broj dizajnera nastoji popraviti dojam o etičkim standardima u proizvodnji odjeće.

Petodnevni događaj, druga dionica modnih najava za proljeće/ljeto 2019., ima manje velikih imena od New Yorka, Milana i Pariza, ali privlači kupce, novinare i blogere iz cijeloga svijeta zbog novih talenata i već poznatih brendova.

Prema istraživanju Britanskoga modnog vijeća (BFC) ni jedno životinjsko krzno neće se pojaviti na londonskoj modnoj pisti niti će biti na dizajnerskim revijama.

"Svake sezone pitamo hoće li biti krzna na modnoj pisti ili na revijama... Ovo je prvi put da su dizajneri rekli da 100 posto neće biti krzna na modnoj pisti", rekla je izvršna direktorica BFC-a Caroline Rush.

"Mislim da to predstavlja promjenu u njihovim kreativnim izborima i snagu kupaca i stvarno razmišljanje o imidžu koji stvaraju na modnom tjednu", rekla je.

Burberry je prošli tjedan rekao da više neće koristiti pravo krzno, zadnja modna kuća koja je odbacila životinjsku kožu u jeku sve jačih pritisaka skupina za životinjska prava i promijenjena ukusa mlađih klijenata.

Drugi dizajneri okrenuli su leđa krznu uključujući Versacea i Guccija.

"Od četvero velikih (modnih središta) London je svakako prvi koji može reći da će ovaj put biti 100 posto bez krzna", dodao je Rush.

U blizini glavnog modnog događaja manja skupina aktivista za životinjska prava PETA proslavljala je novost a pet žena kostimiranih u mačke držalo je natpise "Modna pista bez krzna".