Tulip Tower

London će uskoro dobiti toranj viši od 300 metara koji će izgledati poput tulipana

Osmišljeno je da Tulip Tower bude turistička i obrazovna atrakcija
Render Tulip Towera u Londonu
 Screesnhot: YouTube / Deezen

London će uskoro dobiti novi toranj visok 305 metara, koji će se, budući da je zamišljen kao veliki tulipan, zvati Tulip Tower, piše BBC.

Najavljeno je da će novi toranj biti druga najviša zgrada u Londonu, samo četiri metra niža od one najviše - nebodera Shard. “Čahura” zgrade, kako su je nazvali strani mediji, bit će transparentna i rotirat će se kako bi posjetitelji mogli vidjeti cijeli London. Tako će zapravo biti konkurencija poznatoj turističkoj atrakciji glavnog grada UK-a, London Eye-u.

Osmišljeno je da Tulip Tower bude turistička i obrazovna atrakcija na čijem će se vrhu nalaziti prostor za učenje, a godišnje će 20.000 londonskih učenika moći besplatno posjetiti toranj.

Uz to, arhitekti su isplanirali i javno dostupan vrt na samom krovu zgrade. Tulip Tower su dizajnirali arhitekti čuvene kompanije Foster + Partners, koji su osmislili i neboder Gherkin, inače poznatiji po svojoj adresi, 30 St Mary Axe. Arhitekti najavljuju da će “elegancija Tulipa savršeno nadopuniti velebni Gherkin”.

- Tulip je u skladu s progresivnim duhom Londona. Nudi značajne benefite stanovnicima i posjetiteljima Londona jer će postati kulturalnom i društvenom znamenitosti grada koja će budućim generacijama pružiti edukativne resurse koji nemaju premca – smatra arhitekt Norman Foster.

Inače, budući da je planirani početak izgradnje u 2020., očekuje se da ćemo novu londonsku turističku atrakciju moći vidjeti u 2025.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:35