Cijene goriva

Litra benzina pojeftinila za tri lipe, eurodizel za lipu, dok je autoplin poskupio 11 lipa

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.2.2019. u 8:43

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.2.2019. u 8:43

Zagreb, 240112.
Nove cjene goriva na Ininim postajama. Prema novom
Srdjan Vrancic / Hanza Media

Ilustracija, benzinska crpka

Unatoč situaciji na međunarodnom naftnom tržištu, na kojem su zbog smanjivanja proizvodnje članica naftnog kartela OPEC-a i američkih sankcija Venezuli cijene nafte dosegle najvišu razinu u posljednja dva mjeseca, cijene goriva u Hrvatskoj nisu porasle. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra benzina je pojeftinila tri lipe te iznosi oko 9,25 kuna. Eurodizel je, također, pojeftinio, ali neznatno - jednu lipu, te mu je cijena sada oko 9,47 kuna, dok je autoplin poskupio 11 lipa i njegova cijena kreće se oko 4,36 lipa.


Naime, na londonskom tržištu (Brent nafta) cijena barela porasla je 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,41 dolar, a tijekom jučerašnjeg jutarnjeg trgovanja dosegnula je i najvišu razinu od 7. prosinca, 63,63 dolara. Cijena sirove nafte tipa Brent raste već neko vrijeme te je u posljednjih mjesec dana porasla 8,77 posto. To se prelilo i na hrvatsko tržište naftnih derivata, pa je u tom istom razdoblju porasla i cijena goriva, i to benzina 3,5 posto, a eurodizela 6,3 posto. No zbog utjecaja tečaja dolara i blagog pada Brenta prošli tjedan, ovaj utorak cijene goriva nisu porasle, a mišljenje pojedinih naftaša jest da se veće korekcije cijena mogu očekivati ako se zakomplicira situacija u Venezueli.
- Ne zato što će nedostajati nafte, nego zato što će se špekulacije na burzi odraziti na očekivano poskupljenje - mišljenje je naftnog stručnjaka Davora Šterna.