Cijene goriva

Litra benzina pojeftinila za tri lipe, eurodizel za lipu, dok je autoplin poskupio 11 lipa

Mišljenje pojedinih naftaša jest da se veće korekcije cijena mogu očekivati ako se zakomplicira situacija u Venezueli
Ilustracija, benzinska crpka
 Srdjan Vrancic / Hanza Media

Unatoč situaciji na međunarodnom naftnom tržištu, na kojem su zbog smanjivanja proizvodnje članica naftnog kartela OPEC-a i američkih sankcija Venezuli cijene nafte dosegle najvišu razinu u posljednja dva mjeseca, cijene goriva u Hrvatskoj nisu porasle. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litra benzina je pojeftinila tri lipe te iznosi oko 9,25 kuna. Eurodizel je, također, pojeftinio, ali neznatno - jednu lipu, te mu je cijena sada oko 9,47 kuna, dok je autoplin poskupio 11 lipa i njegova cijena kreće se oko 4,36 lipa.


Naime, na londonskom tržištu (Brent nafta) cijena barela porasla je 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,41 dolar, a tijekom jučerašnjeg jutarnjeg trgovanja dosegnula je i najvišu razinu od 7. prosinca, 63,63 dolara. Cijena sirove nafte tipa Brent raste već neko vrijeme te je u posljednjih mjesec dana porasla 8,77 posto. To se prelilo i na hrvatsko tržište naftnih derivata, pa je u tom istom razdoblju porasla i cijena goriva, i to benzina 3,5 posto, a eurodizela 6,3 posto. No zbog utjecaja tečaja dolara i blagog pada Brenta prošli tjedan, ovaj utorak cijene goriva nisu porasle, a mišljenje pojedinih naftaša jest da se veće korekcije cijena mogu očekivati ako se zakomplicira situacija u Venezueli.
- Ne zato što će nedostajati nafte, nego zato što će se špekulacije na burzi odraziti na očekivano poskupljenje - mišljenje je naftnog stručnjaka Davora Šterna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:28