Internet senzacija

Lijepa naša nikad popularnija: u samo 24 sata čak 1,4 milijuna tvitova s imenom Hrvatska

AUTOR:

OBJAVLJENO:

13.7.2018. u 18:16

AUTOR:

OBJAVLJENO:

13.7.2018. u 18:16

Tom Dubravec / Tonći Plazibat / screenshot / Hanza Media

Mario Mandžukić, navijači u Dubrovniku, screenshot s brojem Twitova o Hrvatskoj

U svojoj kratkoj modernoj povijesti Hrvatska nikada nije bila traženiji pojam na internetu, nikad nije bila više spominjanja na društvenim mrežama, nikad se nije pojavila u toliko svjetskih medija kao nakon utakmice protiv Engleske u srijedu.

“Nikada nismo vidjeli ovakav skok neke teme, a radimo u više od 60 zemalja”, rekao nam je Tomislav Grubišić, direktor Mediatoolkita, hrvatske tvrtke čiji istoimeni alat analizira objave svih online medija. “Sumnjamo da je uopće moguće ostvariti tako veliku pozornost u tako kratkom roku, izuzevši globalno krizne situacije.”

Šokiran je bio i dr. Wasim Ahmed, britanski stručnjak za analizu podataka, i to masivnim skokom objave pojma “Croatia” na Twitteru. “Nakon utakmice broj objava skočio je šest puta u odnosu na prosjek”, rekao nam je Ahmed. U samo sat vremena objavljeno je više od 350.000 tvitova u kojima se spominje Hrvatska, a u 24 sata čak 1,4 milijuna.

“Ovaj će se skok sigurno nastaviti i trajati nekoliko tjedana i nakon finala, ali i na svakom natjecanju u budućnosti”, rekao je Ahmed i naglasio da je najveća korist od ovakvog skoka znatan porast interesa za Hrvatsku općenito. Iako je navijao za Englesku, poraz je podnio sportski, a u finalu će, kaže nam, i on navijati za Hrvatsku.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu

Prema Googleovim statistikama, nakon utakmice s Engleskom zabilježen je povijesni interes za pojam Hrvatska na svim svjetskim jezicima, a stručnjak za digitalni marketing Miroslav Varga otkrio nam je i neke neočekivane detalje.

“Skok zanimanja nije bio samo za Hrvatsku, nego i za hrvatske klubove, dresove, igrače... najveći relativni skok imao je Ante Rebić”, rekao je Varga. “U apsolutnim omjerima najpopularniji su bili Mandžukić i Rakitić, ali Rebić je imao najveći skok u odnosu na prosjek.”

Da je utakmica stvarno pobudila veći interes za Hrvatsku općenito pokazuje i statistika da je jedno od najčešćih pitanja na Googleu bilo: “Zašto Hrvati imaju šahovnicu na zastavi”.

Ovoliki skokovi u popularnosti iznimno su rijetki i uglavnom rezervirani samo za globalno krizne situacije, poput atentata na redakciju Charlie Hebdoa, kada je pojam “Pariz” zabilježio izvanredni skok na društvenim mrežama. Izvan katastrofa, terorizma i prirodnih nepogoda, ništa nije učinkovitije u podizanju interesa od - nogometa.

Gledajući statistike pretraživanja Hrvatske u proteklih 14 godina - otkako postoje Google Trends - Hrvatska je prethodni najveći skok imala na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, koji relativno nije ni četvrtina jučerašnjeg skoka. Manji je skok zabilježen i za Europskog prvenstva 2016., no ovakav porast interesa jednostavno je nezabilježen dosad.

Popularni dresovi

Gledajući samo hrvatski internet, Varga nam otkriva kako je jedan od najtraženijih pojmova bio “crni dresovi” u koje su se, čini se, svi zaljubili. Zanimljiv je detalj bio i da je nakon pobjede nad Argentinom interes za Hrvatsku porastao 100% u toj državi, no nakon pobjede nad Engleskom u Argentini je interes porastao čak 300 posto. Do ogromnog porasta interesa nije došlo prije pobjede nad Rusijom.