Najbolji grad 2018.

Križevci izvukli najviše sredstava iz EU fondova, ugovorili 5 projekata u 5 godina

Grad Križevci odnio je nagradu Šampion EU fondova
Križevci
 Profimedia, Panthermedia

Nagrada Šampion EU fondova, koju zajednički dodjeljuju portal Gradonačelnik.hr, Hanza Media i agencija Ipsos, Križevcima stiže nakon što je Europska unija samo u posljednjih godinu dana tom gradu odobrila sufinanciranje pet projekata ukupne vrijednosti 14 milijuna i 197 tisuća kuna.

- Već dugi niz godina uspješni smo u povlačenju sredstava EU i tu praksu nastavljamo i dalje - kaže nam gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, navodeći da je najnovije sufinanciranje EU osigurano, među ostalim, za projekte u školstvu, poboljšanju prometne infrastrukture, turizmu i energetskoj obnovi gradskih nekretnina. Iz tih investicija Rajn izdvaja veliki projekt HealingPlaces u kojem je gradska uprava projektni partner.

- Projektom HealingPlaces dobili bismo mogućnost daljnjih istraživanja izvora geotermalne vode na našoj bušotini Križevčanka 1. Naš ukupni budžet u projektu je 364 tisuće i 449 eura, od čega 85 posto sufinancira Europski fond za regionalni razvoj - ističe križevački gradonačelnik.

Investicijski zahvat

Dosad je najveći investicijski zahvat Križevaca koji je sufinanciran iz fondova EU Razvojni centar i tehnološki park Križevci. Riječ je o investiciji vrijednoj 37,58 milijuna kuna, od čega je iz europskih fondova priskrbljeno 33,82 tisuća kuna, a ostatak je osigurao Grad.

- Svrha je projekta Razvojni centar i tehnološki park razvoj i unapređenje poslovne infrastrukture s ciljem poticanja inovacija i povoljne poduzetničke klime te razvoja poduzetništva kao glavnog pokretača regionalnog razvoja.Fokusiran je na unapređenje poduzetništva i poticanje istraživanja, razvoja i inovacija kod malih i srednjih tehnoloških poduzeća specijalizacijom za prehrambenu, metaloprerađivačku, drvoprerađivačku i ICT industriju - ističu u gradskoj upravi Križevaca.

Drugi je najveći, po vrijednosti investicije, projekt Križevaca unutar fondova EU Cyclo-Net, za koji je grad iz spomenutih izvora povukao 1,6 milijuna eura. Riječ je o novcu EU namijenjenom obnovi i izgradnji međugranične turističke infrastrukture, u ovom slučaju biciklističkih staza. Prvi je to projekt koji je EU odobrila zajedničkoj kvoti Mađarske i Hrvatske za obnovu i izgradnju turističke infrastrukture.

Uz Cyclo-Net, iz fondova Europske unije sufinancirano je učešće Križevaca u projektu izgradnje prekograničnih biciklističkih staza od Balatona do Jadrana BA Biking. Križevci su uzeli učešće u BA Bikingu uređenjem sedam novih dionica biciklističkih staza u gradu ukupne dužine četiri kilometra.

Vidikovac

U sklopu tog zahvata uređeno je i jedno od gradskih parkirališta površine veće od dvije tisuće metara kvadratnih, sagrađena su i opremljena četiri odmorišta uz biciklističke staze, a na povišenoj lokaciji iznad samog grada sagrađen je vidikovac te asfaltirana pristupna cesta od kompleksa gospodarskih zgrada Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.

Među projektima koje su Križevci uspješno prijavili na natječajima fondova EU su i osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju (potpora EU u prvom koraku iznosi milijun kuna) te pomoć učenicima slabijeg imovinskog stanja na području grada, za što je europski FEAD fond gradskoj upravi i školama bespovratno uputio 456 tisuća kuna.

- Već radimo na pripremi drugih projekata vezanih uz fondove EU i naravno da tu velika zasluga ide djelatnicima gradske uprave koji često ostaju prekovremeno kako bi se projekti uspješno pripremili - ističe gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn.

Da Križevcima ide od ruke apliciranje za novac EU namijenjen turizmu, svjedoče i uspješni projekti uređenja vinskih cesta te međudržavni projekt Ljudi ljudima s Mađarskom kojim se promiče zajednička kulturna i povijesna baština.

OSTALI FINALISTI

Ludbreg

U ovom gradiću Varaždinske županije novac iz EU uspješno povlače i gradska uprava i tvrtke i nevladine organizacije. Kao cjelina, Ludbreg je dosad priskrbio 13,6 milijuna iz fondova EU, od čega je gradska uprava osigurala šest milijuna i 640 tisuća eura.

Trilj

Za gradsku poslovnu zonu Čaporice Trilj je iz EU fondova dosad povukao 15 milijuna i 200 tisuća kuna, što je najveći doprinos iz Bruxellesa koji je neki projekt Splitsko-dalmatinske županije dosad priskrbio. Ovaj gradić uzeo je učešće u projektu MedPaths kojim se nastoji revitalizirati zaleđe dalmatinskih gradova i koji je dobio sufinanciranje EU u visini od 85 posto investicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:29